"Brnabić menja teze kao izgovor u poricanju genocida" 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je pre dva dana da se 1995. „desio užasan zločin u Srebrenici“, ali da „zvaničnicima Srbije nije tamo mesto“, dok se, kako kaže, ne procesuiraju napadači koji su pre šest godina na istom mestu napali Aleksandra Vučića.

Podsećamo, Vučić je jula 2015. kao premijer učestvovao na komemoraciji za žrtve srebreničkog genocida u Potočarima, gde je deo učesnika, nezadovoljnih njegovim prisustvom, počeo da ga gađa plastičnim flašama i drugim predmetima.

Brnabić je navela i da je „skandal“ što niko nije odgovarao „za napad na život Vučića“, što bi, navela je, značilo da tako nešto može da se ponovi. Dodala je da izražava ogromno žaljenje jer se užasan zločin desio u Srebrenici navodeći da nema problema da pokaže pijetet prema svim žrtvama.

Ovakva izjava Brnabić je, prema mišljenju sagovornika Danasa, zamena teza te izgovor u poricanju genocida.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke ocenjuje za Danas da je uporno traženje izgovora za poricanjem genocida „jednako sramno kao i slavljenje ratnih zločinaca kao heroja“. Izgovorima se, istile, ne može izbrisati „sramna prošlost niti učiniti iskorak iz političkog mraka u civilizaciju“.

U svakom slučaju, zaključuje Topić, „jedna ružna poruka naraštajima da se ne treba suočiti sa sopstvenom mračnom stranom i nazvati stvari pravim imenom“.

Ćamil Duraković, predsednik Skupštine opštine Srebrenica, u izjavi za Danas navodi da je „možda gospodin Nenad Čanak dao najbolji odgovor na to: Vučić treba ići u Potočare sve dok ga ne prestanu kamenovati“.

Duraković kaže da bi tome dodao „da bi SNS- ova patetična vlada a i sam predsednik mogli brzo dati odgovore šta se desilo u Potočarima 11.jula 2015. Svakako, iritira i činjenica da ni sigurnosne institucije BiH do sada nisu dale odgovore na to“.

Ali, kako ukazuje naš sagovornik iz Srebrenice, „priča o viktimizaciji Vučića u Potočarima na sahrani i komemoraciji žrtvama genocida je patološki morbidno politikinstvo koje Srbiju dublje zakopava u mračnu rupu necivilizovanog sveta“.

Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, u izjavi za Danas ističe da je izjava Ane Brnabić klasična zamena teza, svojstvena, kaže, ovom režimu a „kada se zamjena teza koristi i u slučaju Srebrenice onda to prelazi sve granice ljudskosti i predstavlja bezobrazno nepoštovanje žrtava genocida.

Državni vrh Srbije, navodi Imamović, treba da prizna pravosnažne međunarodne presude, da prestane da negira genocid, da veliča osuđene ratne zločine, a u konačnici i da prizna, kako je naveo, „genocidne politike prema bošnjačkom narodu iz koje se izrodila i Vučićeva pretnja sa skupštinske govornice da će za jednog Srbina ubiti stotinu muslimana“, za koju se, dodaje, još niko nije izvinio.

Što se navodnog napada tiče, zaključuje Imamović, „od samih pripadnika srbijanskih službi su se mogle čuti razne kontroverze“ tako da bi, smatra, bilo korisno taj slučaj u potpunosti rasvetliti.

Vučić je tokom rata u BiH bio funkcioner desničarske Srpske radikalne stranke, koja je imala svoje paravojne formacije na ratištima u BiH i Hrvatskoj. Vučić je bio član SRS sve do 2008. kada je osnovao Srpsku naprednu stranku.

U Potočarima kod Srebrenice u nedelju je pokopano 19 žrtava srebreničkog genocida ubijenih u julu 1995. Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. ubile oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini. Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari