Brnabić na sastanku sa Kristoferom Hilom: Nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja na Kosovu 1Kristofer Hil foto EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine, kao i saradnji u oblasti energetike.

Predsednica vlade istakla je da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu jedan od ključnih prioriteta i da Srbija ostaje posvećena ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima.

Čvrstu podršku regionalnoj saradnji, kako je ocenila premijerka, Srbija pruža i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja se pokazala kao efikasan okvir za rešavanje pitanja važnih za naše građane, navedeno je u saopštenju.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je izrazila uverenje da će sastanak povodom nove runde dijaloga 18. avgusta u Briselu biti konstruktivan, naročito u svetlu aktuelne situacije i jednostranih poteza Prištine.

Ambasador Hil ocenio je da je nastavak razgovora jedini put za rešavanje otvorenih pitanja i istakao da SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje Evropske unije.

Oni su istakli da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti energetike, pre svega kada je reč o projektima obnovljivih izvora energije.

Premijerka Brnabić ocenila je da je energetska bezbednost tema od izuzetnog značaja za Srbiju i da je neophodno učiniti novi iskorak u cilju energetske tranzicije i izgradnje novih energetskih kapaciteta i u tom smislu vidimo potencijal za saradnju sa SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari