Brnabić: Ne treba da brzamo sa promenom Ustava ali ni da odugovlačimo 1Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas kako se nada da je moguće za vreme ovog skupštinskog saziva promeniti Ustav, u delu za pravosuđe, ali to zavisi od vremena koliko će trebati za postizanje društvenog konsenzusa.

„Skupština ulazi u dodatnu javnu raspravu kako bi se dobio društveni konsenzus šta promeniti u oblasti pravosuđa“, rekla je Brnabić u obraćanju novinarima posle sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i pravosuđe.

Prema njenim rečima, koliko će se brzo doći do promenjenog Ustava zavisi i od toga da li će se u okviru te javne rasprave značajno menjati amandmani koje je izradilo prethodno ministarstvo pravde.

„Ukoliko se značajno menjuju, procedura je takva da se ponovo obratimo Venecijanskoj komisiji. Ako se ne menjaju značajno, verujem da nije potrebno da se to ponovi“, rekla je Brnabić, navodeći da je za amandmane dobijena saglasnost Venecijanske komisije.

Rekla je da se nada da će to sve moći da se uradi u mandatu ove Skupštine.

„Ali mislim da je kvalitet mnogo važniji od brzine. Ovo je pitanje s kojim ne treba brzati, ali ne treba ni da odugovlačimo“, rekla je Brnabić.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je, prethodno, precizirao da se procedura za promenu Ustava, ukoliko ovaj Odbor donese odluku da se ide na njegovu promenu, završava proglašenjem Ustava u Skupštini.

Podsećamo, Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je odluku da pokrene postupak promene Ustava, a narednih dana definisaće dinamiku aktivnosti ovog postupka, zaključeno je danas na sednici tog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari