Brnabić: SNS u Beogradu ima većinu odbornika da formira vlast 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da su rezultati ponovljenih izbora pokazali pravo stanje stvari – da narod želi da Srbiju vodi Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka koja će u Beogradu moći da formira vlast.

Brnabić je televiziji Prva rekla da je narod video u poslednjih 13 dana ko je kakav, da je „svaka zver pokazala svoj trag“ i da je zato sada pobeda vlasti još ubedljivija.

„Ne slažem se da izborni rezultati imaju veze sa svađama u opoziciji, ovi izbori su imali veze samo sa Aleksandrom Vučićem, i ja se pitam da li je trebalo da više ponavljamo ono što je Vučić rekao da izbori nisu igra i da će se svi ujediniti protiv Vučića i SNS-a ako budu imali jedan glas više“, rekla je premijerka u tehničkom mandatu.

Ona je ponovila da se naprednjaci u kampanji nisu bavili ni „time ko su Zavetnici, ni ko je Miloš Jovanović i koalicija oko njega“, nisu se bavili ni svojim koalicionim partnerima iz SPS-a, a da se ponovo pokazalo da je Vučić u pravu kad je rekao da će se svi ujediniti ako imaju glas više.

Brnabić je rekla da će bez ikakve sumnje naprednjaci imati većinu u Beogradu i da ne bi sada javno rekla sa kim će praviti većinu od najmanje 60 odbornika.

„Red je da sačekamo da se izbori ponove na ostalim biračkim mestima, pa da pričamo o formiranju vlasti. Važno je sve što se desilo u poslednjih 13 dana, važne su poruke koje je poslao Aleksandar Vučić i da se videla i ta razlika u tonu Aleksandra Vučića i svih ostalih“, rekla je Brnabić.

Dodala je da bi lično želela da se ponove izbori u Beogradu jer bi Vučićeva pobeda bila još ubedljivija, ali i da je ne brine to što stranka na izborima ima 600.000 glasova manje od predsednika.

„Ne mogu da kažem da me to preterano zabrinjava, SNS je preuzela sve udarce na sebe koji su stizali od tajkunskih medija. Niste imali nijedan napad na SPS, a mogli su da uzmu na sebe sve rezultate, naročito u Beogradu. Aleksandar Vučić je prerastao SNS, on je na političkom Olimpu, i nije važno što ima 600.000 više od SNS, to je dobro za Srbiju“, ocenila je ona.

Članovima svoje stranke i sebi zamerila je što nisu bili oštriji prema protivnicima i što nisu više ponavljali da će se svi udružiti protiv Vučića.

„Naše je bilo da govorimo kakav je ko i da će se svi ujediniti, a to je samo Aleksandar Vučić rekao, on se najmanje bavio kampanjom, SNS je morala više da se bavi politikom, morali smo više da govorimo da će se svi ujediniti i da nema veze da li su zeleni ili su za NATO“, rekla je Brnabić.

Susret Vučića sa liderom SSP-a Draganom Đilasom ocenila je kao susret predsednika sa liderom opozicione stranke i dodala da veruje da bi Vučić tako primio svakog predsednika stranke koji to zatraži.

„Ne znam ko će u vladu“

Brnabić je izjavila da ne zna kada će biti napravljena nova vlada jer to zavisi od skupštinske većine i brzine pregovora o koaliciji.

Ona je na TV Prva rekla da neće da odgovori na pitanje sa kim će naprednjaci prvo razgovarati, ali da je „Aleksandar Vučić bio kristalno jasan“ kada je rekao da Savez vojvođanskih Mađara ostaje partner.

Brnabić nije želela da govori ni o ideji da lider SPS-a Ivica Dačić bude premijer i istakla da „nisu važne funkcije već stabilnost koju Srbiji donosi Aleksandar Vučić“.

„Važniji je tim koji deli viziju razvoja do 2026. godine ili duže, a ko je koja funkcija ne treba da nas zanima. Sve je na predsedniku stranke i na stranačkim organima, najvažnije je sačuvati mir i stabilnost“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari