Brnabić: Srbija za depolitizaciju Uneska, Kosovo tu nema šta da traži 1Foto: FoNet Milica Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas u Parizu istakla da je ključna tema i politika Srbije depolitizacija Uneska što, kako je navela, znači da Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

„Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije“, rekla je premijerka na 41. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu.

Dodala je da su „teški primeri“ ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine, prenosi Radio-televizija Srbije.

Brnabić je naglasila da su „četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine“ na Kosovu – Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta i spomenika ugroženo.

Poručila je da je srpska baština na Kosovu od nemerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine.

Premijerka je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska – dijalogu i konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemeljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabić je kazala da verovatno jesu i da pre svega misli na Kurtija.

„Smatram da Rama nije to uradio, mislim da oni to rade javno zbog unutrašnje politike i popularnosti, što nije korektno. U svakom slucaju, ako mene pitate, mislim da od tog posla nema ništa“, rekla je ona.

Brnabić je dodala da će možda biti teže kada se SAD vrate u članstvo u Unesku i ističe da je na Srbiji da radi na tome proaktivno i da insistira na depolitizaciji.

Premijerka Srbije sastala se i sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule, a učestvovaće i na svečanosti povodom 75-godišnjice te organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

Brnabić je je za srpske medije u prestonici Francuske ranije rekla da to nije „ništa što nas čudi“ i istakla da je učlanjenje u Unesko nešto čemu Priština teži.

„Mislim da bi to bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmera koja ne trebaju Unesku“, navela je Brnabić.

Brnabić: Srbija očekuje podršku za otvaranje klastera do kraja godine

Brnabić je izjavila da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji koja će biti održana u decembru.

Brnabić je na konferenciji za novinare navela da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno o tome da li može da računa na podršku te zemlje za otvaranje klastera na decembarskoj međuvladinoj konferenciji, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

„Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku“, poručila je premijerka.

Dodala je da je razgovarala i sa predsednicima Kipra i Slovenije. Ona je navela da je u Parizu razgovarala i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Borelom.

„Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastavi i danas“, rekla je premijerka.

Jučerašnji dan završen je u Jelisejskoj palati gde je premijerka Srbije prisustvovala večeri koju je organizovao francuski predsednik Emanuel Makron koji je i osnivač Pariskog mirovnog foruma, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

Brnabić će danas razgovarati i sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom o trećoj zajedničkoj sednici dve vlade. Rekla je da će zahvaliti na podršci koju Kipar pruža evropskom putu Srbije i na principijelnom stavu prema Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari