Brnabić: Sretenje dan za ponos i zahvalnost, dan kada ukazujemo na slavu naše otadžbine 1Printskrin N1

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas, povodom Dana državnosti da je Sretenje dan za ponos i za zahvalnost, dan kada se ukazuje na „slavu i trajanje“ Srbije.

Ona je na skupu u zgradi u Kragujevcu u kojoj je Narodna skupština 15. februara 1835. godine donela Sretenjski ustav, rekla da je taj akt „zalog naše državnosti i nezavisnosti i nerazrušivi bedem naše slobode“.

„Sretenjski ustav jedan je od najdemokratskijih ustava u Evropi tog vremena. Kneževina Srbija iznedrila je jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope 19. veka. Ideje i ideali tog ustava, odlučno i javno proklamovani, temeljne su vrednosti koje vekovima baštini srpski narod – sloboda, nezavisnost, miroljubivost“, rekla je Brnabić.

Ocenila je da sloboda, nezavisnost i suverenitet Srbije „nisu pali s neba“.

„Te vrednosti nisu puki dar već se mukotrpno sovajaju a još mukotrpnije štite, unapređuju i afirmišu“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija „među retkim zemljama u svetu ako ne i jedina“ koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva značajna istorijska događaja koja su se odigrala istog dana u različitim godinama.

„Ove godine to činimo svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada. Na molbu i inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, Vlada Srbije donela je odluku da se od ove godine naš nacionalno praznik obeležava nizom manifestacija u koje je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, naših oružanih i snaga bezbednosti“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari