Brnabić: Strahoviti su izazovi sa kojima se Srbija suočava, pritisci najveći od 1999. godine 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima kod Beograda da to gubilište traži od današnje Srbije da na sve savremene izazove odgovori odlučno, dostojanstveno i nepokolebljivo, a da su izazovi sa kojima se država danas suočava strahoviti.

Ona je ocenila da su pritisci najveći od 1999. godine, a da je pritisak koji Srbija trpi „direktno srazmeran licemerju velikih sila koje ju pritiskaju“.

Brnabić je u parku Jajinci građanima i stranim partnerima poručila da spoljna politika Srbije počiva na dva principa – vođenju samostalne i nezavisne politike i neselektivnom poštovanju međunarodnog javnog prava.

„Neselektivno znači da je teritorijalni integritet međunarodno priznate države nepovrediv i tačka, a ne nepovrediv u slučaju jedne države, a povrediv u slučaju druge“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je napad na jednu državu bez odluke Saveta bezbednosti UN agresija i brutalno kršenje međunarodnog prava, a da je u slučaju Srbije na evropskom tlu prvi put od Drugog svetskog rata brutalno pogažen princip međunarodnog prava.

„Gaženje u slučaju Srbije otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje međunarodnog prava dovelo je svet dovde gde smo sada“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je savest Srbije mirna, jer nikoga ne ugrožava, nema dvostruke aršine, i da lični interesi Srbije ne mogu nadvladati pravila na kojima počiva svet.

„Ne gledamo u tuđe dvorište, nikome ne radimo iza leđa, privrženi smo miru, stabilnosti i regionalnoj saradnji čemu inicijativa poput Otvorenog Balkana najbolje svedoči“, rekla je Brnabić.

Govoreći o ubijenima u Jajincima rekla je da je to najpotresnije gubilište u Srbiji, da je reč o humkama učesnika antifašističke borbe koje je streljao nemački okupator i da je to mesto na kojem se treba setiti patnji stradalnika koji su poslati u smrt samo zbog svoje etničke i verske pripadnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari