Ana Brnabićfoto FoNet Zoran Mrđa

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je danas da Srbija ne blefira kada kaže da ukoliko Savet Evrope (SE) prekrši svoj statut i svoje vrednosti, i primi Kosovo u tu organizaciju, „Srbija zaista ne treba da bude deo takvog licemerja i šarade“.

Brnabić je reagovala na razmenu poruka na društvenoj mreži X izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon i nemačkog novinara Mihaela Martensa, koji su ocenili da Srbija blefira kada preti da će istupiti iz Saveta Evrope ako Kosovo bude primljeno u tu panevropsku organizaciju.

„Blef naravno. Srbija naravno neće otići. Članice Saveta Evrope će same odlučiti koga će prihvatiti. Ne znam šta govori protiv članstva Kosova“, napisala je fon Kramon u reakciji na objavu novinara Martensa koji se pita da li će Zapad nasesti na blef Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će Kosovo verovatno biti primljeno u Savet Evrope, a da je jedna od mogućnosti da Srbija nakon toga napusti to telo.

„Teško ćemo to da sprečimo, jer su oni doneli tu odluku“, rekao je Vučić juče za televiziju Prva i dodao da će videti „hoće li Srbija ostati ili neće u Savetu Evrope“.

Brnabić je u objavi danas na mreži X na engleskom napisala da oni treba da znaju nešto o lagnju i blefiranju, jer su direktno lagali o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je, kako je rekla, okosnica Briselskog sporauzuma. Brnabić je uz svoj odgovor priložila i objave fon Kramon i Martensa.

Brnabić je podsetila da će se za manje od mesec dana 19. aprila označiti 11 godina od kada je potpisan Briselski sporazum, na kome je potpis Visokog predstavnika EU, i pitala se gde je Zajednica srpskih opština.

„Ovo ne dovodi u pitanje kredibilitet Prištine (nikad nismo verovali u njega) već ozbiljno podriva kredibilitet EU“, napisala je Brnabić.

Ona je na kraju istakla šta sve govori protiv prijema Kosova u Savet Evrope.

„To je lako. Najvažnije je činjenica da u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i reozlucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina republike Srbije a ne ‘evropska država'“, napisala je Brnabić.

Dodala je da su evropski i drugi partneri Srbije eksplicitno rekli, više puta, javno i na drugi način, da je uspostavljanje Zajednice srpskih opština apsolutan preduslov za bilo kakvo razmatranje tog pitanja (članstvo u Savetu Evrope) ili drugih sličnih pitanja.

„Jel su naši evropski partneri (i drugi) lagali“, pita se Brnabić.

Ona je na kraju poručila Violi fon Kramon i Martensu da, što se Srbije tiče, ona ne blefira.

„Ako Savet Evrope prekrši svoj Statut i svoje vrednosti zaista nema potrebe biti deo te hipokrizije i šarade“, napisala je Brnabić na kraju objave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari