Brnabić: Uredba o uvođenju karantina za putnike doneta 5. juna, 9. jula precizirano da se odnosi na putnike iz Indije 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada Srbije donela Uredbu, koja je objavljena u Službenom glasniku 5. juna, koja se tiče ograničenja i uvođenja karantina za putnike koji dolaze iz posebno rizičnih zemalja, dok je 9. jula precizirano da se to odnosi na putnike iz Indije.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje zašto je uveden karantin za putnike iz Indije tek 9. jula, posle priča o velikom broju dolazaka državljana te zemlje i takozvanog „karantin turizma“, istakla da bi novinari trebalo da urade svoj posao i vide da je uredba doneta i objavljena u Službenom glasniku 5. juna.

To se očigledno ne uklapa u vaš narativ da smo neodgovorni i neorganizovani, rekla je ona i navela da su 1. jula dobili zahtev turoperatora iz Indije da stižu četiri čarter leta sa oko 800 putnika.

Batut je uradio dodatni protokol i to je prosleđeno svima, rekla je Brnabić i navela da je uredba doneta 9. jula samo još jednom potvrdila ono od 5. juna, uz dodatak da se odnosi na putnike iz Indije.

Brnabić je konstatovala i da Srbija ne kasni sa eventualnim uvođenjem treće doze vakcine protiv kovid-19, iako pojedini epidemiolozi navode da je „četvrti talas tu“, jer i sami proizvođači vakcina tek predaju dokumentaciju svojim nadležnim regulatorima tim povodom.

Ona je navela primer kompanije Fajzer koja navodi da je treću dozu moguće dati tek šest meseci od revakcinacije.

Nacionalno telo Srbije za imunizaciju će do 23. jula dati svoj stav kriznom štabu, koji će onda do 1. avgusta ili koji dan ranije o tome doneti sud, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari