Brnabić: Zaštita dece od nasilja je investicija u budućnost 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je zaštita dece od nasilja investicija u budućnost i jedno od najvažnijih za društvo u Srbiji.

Brnabić je, na predstavljanju Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, konstatovala da je taj dokument najbolja investicija u budućnost, jer ako nema prevencije nasilja, sutra će se ta deca pretvarati u nasilnike.

Ako to ne sprečimo, ta spirala nasilja će se širiti. Zato je važno da svi zajedno sistemski pokušamo rešenje ovog problema, upozorila je ona.

Brnabić je navela da je od početka primene zakona o sprečavanju nasilja u porodici procesuirano 141.529 slučajeva, od kojih su za njih 50.121 usvojeni predlozi hitnih mera.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da država pokušava da se obračunava sa zloupotrebom dece, poput organizovanog prosjačenja, ali i da mediji treba da objasne građanima da je u pitanju organizovana delatnost.

Brnabić je, na pitanje o preporukama Greko komisije o neispunjavanju zahteva stavljenih pred Srbiju, naglasila da nije istina da je bilo 17 zahteva, nego samo 13, od kojih je 10 delimicno ispunjeno, a tri nisu.

Sve te tri se odnose na izmene Ustava. Vlada je uradila sve što je u njenoj moći, konsultovali smo se sa Venecijanskom komisijom, koja je dana saglasnost na pedloge amandmana na Ustav, rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da je za usvajanje tih amandmana potrebna dvotrećinka većina u Skupštini, koja trenutno ne postoji.

Čim bude, veruje da će to da se ispuni, rekla je Brnabić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je sprečavanje nasilja nad decom zalog za budućnost i da zato niko nema pravo da zažmuri na bilo koga i da se popusti u tome.

To je zalog celog društva i mislim da ne postoji važnija stvar od iskorenjivanja svakog vida nasilja, poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari