Brojne manifestacije na Kosovu povodom 16 godina od proglašavanja nezavisnosti 1foto EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova predstavila je logo i kompletan program manifestacija za obeležavanje 16. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Na logou čija ja podloga ove godine plave boje, postavljena je mapa Kosova, a iznad nje i šest zvezdica – koje i na kosovskoj zastavi označavaju šest manjina, kao i tekst „Kosovo, mi ćemo te uvek zaštiti“, na mapi Kosova u plavoj boji piše i „Šesnaest godina nezavisnosti“.

Obeležavanje godišnjice nezavisnosti počinje svečanom sednicom vlade već u 8.00 časova, nastavlja se podizanjem zastave Kosova u dvorištu vlade, polaganjem venaca ispred spomenika nestalih, nastavlja se svečanom sednicom skupštine Kosova i još devet drugih manifestacija.

Kosovo je u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a Srbija to formalno ne priznaje.

Ipak, Briselskim sporazumom i tzv. tehničkim sporazumima nakon njega iz 2011. i 2013. godine, institucije Republike Srbije na Kosovu su posle jednog veka raspuštene ili su neke priznate kao kosovske, kao što su policija, sudstvo, telekomunikacione institucije, carina, lokalne samouprave, čak i neke novije institucije kao što je civilna zaštita.

Od institucija Srbije na Kosovu postoje još zdravstvene i obrazovne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari