Bujošević: I kamermani i premijer se izvinili posle emisije 1

Buka kamermana u studiju RTS izazvala je premijera Srbije Aleksandra Vučića da u sred intervjua koji se uživo prenosio reaguje i utiša ih.

Kako za Danas objašnjava Dragan Bujošević, direktor RTS, kamermani su razgovarali i to je bio povod premijerove reakcije. On navodi, da se premijer posle emisije izvinio kamermanima zato što ih je upozorio, a i kamermani su se izvinili predsedniku Vlade zato što su bili glasni.

Kako za Danas nezvanično kažu zaposleni u RTS, ovakve situacije u živim emisijama nisu neuobičajene. Tačnije, kamermani često pričaju međusobno, što može da bude iritantno i može da dekoncentriše goste i novinare. Sagovornici Danasa zato razumeju reakciju premijera. Naši sagovornici navode da kamermani obično budu upozoreni tokom trajanja reklama ili u pauzama snimanja. Međutim, to u nedelju uveče tokom intervjua sa premijerom nije bilo moguće učiniti jer nije bilo reklamnog bloka.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić gostovao je u nedelju uveče na RTS u emisiji OKO, posle više meseci nepojavljivanja na javnom servisu. U trenutku kada ga mu je novinar Gorislav Papić postavljao pitanja o rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala, Vučić se obratio nekom iza kamere zamolivši za tišinu, te je nastavio da odgovara na pitanja.

Aleksandar Vučić je rekao da je došao na RTS jer smatra da je kriv što je ranije govorio da neće gostovati na javnom medijskom servisu, a ne zato što je saglasan sa svim što je RTS radio. Dodao je da neće da hvali sve što je na RTS-u, ali da RTS ima slobodu da radi šta hoće. „Da li vam je neko doveo nekog novinara i da li vas neko dira?“, upitao je Vučić. Dodao je da niko nije doveden ni promenjen u RTS-u po nalogu SNS-a i da je to prvi put da nijedna partija nema uticaj na RTS. Kako je rekao, njegovo jedino pravo je da odgovori. „Jedino što ću vas pitati – to su pare, a to vam ne ide tako sjajno kao državi. Želim vam mnogo više uspeha“, rekao je premijer.

Trenutak večnosti je u #oko posmatrača #izglave
(bezgranično hvala @AleksandarV77 na pomoći) pic.twitter.com/1KiyxxIH4b

— Miroslav Miletić (@izglave) September 18, 2016

Reakcije

Nedim Sejdinović
predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Trebalo bi da premijer Vučić više pažnje posveti prevazilaženju psihičkog disbalansa i duhovne nestabilnosti koja prati savremenog čoveka, a njega pogotovo. U tome mu može mnogo pomoći jedan duži odmor i redovna joga. NJegov duži odmor bio bi okrepljujući za celu zemlju.

Đorđe Vukadinović,
politički analitičar i poslanik

Nije ovo prvi put da je premijer Aleksandar Vučić nervozan i ljut. On je očigledno uvek nervozan kada god se pomene Savamala. To je jasan dokaz njegove nesigurnosti i nečiste savesti po tom pitanju. Jasno je da on računa da će se iznurivanjem priča oko Savamale zataškati i zato se uvek nervira kada ga neko pitanje o Savamali vraća na tu temu.

Vukašin Obradović,
predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Aleksandar Vučić se i u ovoj emisiji ponašao u skladu sa svojim shvatanjem da je predsednik Vlade po funkciji ujedno glavni i odgovorni urednik svih medija u Srbiji. U skladu sa manirom „tišina tamo“, on ne pravi razliku između ministara, novinara, a sada je izgleda odlučio da se pozabavi i kamermanima.

Lila Radonjić, novinarka

To mi lični na dramsku pauzu. usledila je posle pitanja o Savamali fantomskoj grupi za izvođenje radova i noćnom rušenju. Dramska pauza je služila da se skrene pažnja, uzme vazduh i prolongira odgovor, a minimalizuje problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari