Bujošević i Klanšček pred Odborom za kulturu i informisanje Skupštine 1Printskrin Parlament.rs

U toku je sednica Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine kojoj prisustvuju i izveštaj o poslovanju i programu podnose i polemišu Dragan Bujošević, generalni direktor Radio-televizije Srbije i Branko Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS.

Naša obaveza je da imamo deset odsto programa nezavisnih produkcija, taj procenat u 21. godini nismo ispunili, ali nije razlog u dobroj volji, nego u ponudi šta dobijate, rekao je na početku sednice Bujošević.

Ta ponuda je često mala i nekvalitetna, otvorili smo konkurs da traje cele godine, svakog dana možete da ponudite svoj projekat na RTS-u, o tome razgovaraju urednici, odluku donosi direktor programa i ja, naveo je generalni direktor RTS-a.

„Imamo oko 7, 8 odsto programa iz nezavisnih produkcija, pokušavamo da sa tim ljudima koji se pojavljuju sugerišemo šta bi nama trebalo, neki prihvataju, neki ne, napomenuo je on.

U izveštaju REM-a koji ne znam da li imate, jedina zakonska obaveza koju RTS ne ispunjava jeste taj procenat emisija iz nezavisnih produkcija, sve ostalo ispunjavamo, treba da imamo 25 odsto programa iz sopstvene produkcije, a ispunjavamo daleko više, rekao je između ostalog Bujošević.

Bujošević i Klanšček pred Odborom za kulturu i informisanje Skupštine 2
Foto: Printskrin/Parlament.rs

Klanšček je, u prilično emotivnom tonu, kako je primetio i predsednik Odbora Siniša Kovačević (Narodna stranka) rekao da nije normalno da se zaposlenima u RTS-u sugeriše da im je učestvovanje u nezavisnim produkcijama prilika za dodatnu zaradu.

Trošenje novca u RTS-u predmet je velike pažnje javnosti ovih dana, nakon što je Klanšček postavio pitanje o finasiranju nezavisnih produkcija.

U jednom trenutku, obraćajući se Bujoševiću Klanšček je izgovorio „gospodin Radulović“, i popravio se u tom lapsusu „o Bože“ (Klanšček je svojevremeno napustio Dosta je bilo Saše Radulovića uz veliku javnu polemiku).

Klanšček je rekao i da Upravni odbor ima veliki problem da dobije podatke o poslovanju RTS-a, kao i odgovarajući kompjuterski program za to, koji, kako je rekao ima i njegova sekretarica.

Bujošević je odgovorio da su Klanščeku dostavljeni svi podaci, ali „ti podaci ne mogu da idu van RTS-a“ i ne može da se objavljuju javno, jer u ugovorima pišu da su tajni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari