Klanšček optužuje RTS i za Evroviziju, iz RTS-a poručuju da predsednik UO pogrešno tumači dokumenta 1Foto: Printscreen / RTS

Otkako je u javnosti izneo niz optužbi na račun pojedinih čelnika RTS-a zbog navodnih finansijskih malverzacija, podneo krivične prijave zbog kojih policija i tužilaštvo „češljaju“ poslovanje javnog servisa, predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček kaže da nailazi na opstrukciju menadžmenta koji ne želi da mu dostavi pojedine finansijske izveštaje, konkretno za utrošak novca za izbor za pesmu Evrovizije koji predstoji.

Klanšček tvrdi za Danas kako su za izbor za pesmu Evrovizije, na kojem će se birati naš predstavnik za ovo prestižno muzičko takmičenje, opredeljena sredstva od 140.000 evra, kao i da je taj budžet već sada premašen. Prema njegovim saznanjima, u ovom projektu će učestvovati i firma sa kojom RTS nije sklopio ugovor, zbog čega se obratio generalnom sekretaru RTS-a tražeći finansijski plan, ali ga nije dobio.

– Generalnom sekretaru sam se obratio još 8. februara. Dobio sam odgovor da će mi dostaviti Plan budžeta sa kalkulacijama za izbor za pesmu Evrovizije, ali taj plan do danas nisam dobio. Naš kandidat se bira za desetak dana, 1, 2. i 4. marta, a šta će mi plan nakon što se manifestacija održi – navodi Klanšček.

On dodaje da će, prema informacijama koje su mu dostupne, u projektu učestvovati i firma Skaj mjuzik, sa kojom, kako tvrdi, RTS nema potpisan ugovor.

– Pitao sam i po kom osnovu će ova firma učestvovati u projektu, kada ne postoji ugovor. U kom svojstvu je Skaj mjuzik tamo? Postoji li bilo kakav predugovor, dogovor ili pisani trag o saradnji? Dobio sam odgovor da će nadležne službe dostaviti odgovore na moja pitanja, ali odgovore još čekam – kaže Klanšček.

Sa druge strane, iz PR i Pres službe RTS-a kažu za Danas da se budžeti za održavanje nacionalnog festivala, prvo Beovizije od 2018. godine, pa Pesme za Evroviziju 2022, kreću od 200.000 do 240.000 evra, ukupno za tri dana festivala i sve višemesečne pripreme.

„Prvobitna projekcija budžeta od 140.000 evra, koji je pripreman jesenas, bila je da se održi samo jedan dan festivala, ali je zbog velikog broja pristiglih pesama i velikog interesovanja, u januaru odlučeno da se festival održi kao i prošle godine, tri takmičarska dana – navode iz RTS-a.

Kako dodaju, prvih godina RTS je sarađivao s kompanijom Megaton, a prošle i ove godine s kompanijom Skaj mjuzik, i to pre svega na izradi bine i tehničko-umetničke podrške festivalu.

„Kalkulacije i troškovi ne mogu biti završeni dok se ne utvrde sve potrebe festivala, koje se svakodnevno menjaju. Uostalom, predsednik UO je imao uvid u konačni obračun prošlogodišnje Pesme za Evroviziju, tako da će i ovogodišnji troškovi biti u tom obimu. Predsedniku Upravnog odbora do sada nije uskraćen nijedan dokument koji je tražio, pa neće biti uskraćen ni sada. Problem je u tome što on ta dokumenta selektivno objavljuje, ponekad pogrešno tumači i krši jasne odredbe o njihovoj tajnosti – zaključuju u RTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari