U Evropi postoje velika očekivanja od predsedavanja Srbije Organizaciji za Evropsku bezbednosti saradnju. Biće to prilika da se proceni koliko su Srbija i njena vlada sposobne da se kreću na evropskom nivou, navodi za Danas Erhard Busek, nekadašnji koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, komentarišući zadatke Beograda na čelu OEBS-a.

Busek ističe da će biti nužno da se Srbija „impresivno predstavi“ i uloži puno napora kako bi se kretala manevarskim prostorom. „Mislim da bi se Srbija suočila sa teškim problemima u toj ulozi, imajući u vidu njenu ulogu balansiranja između Evropske unije i Rusije u pojedinim pitanjima“, navodi on.

Povodom nedavnih tvrdnji premijera Srbije Aleksandra Vučića da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade, Busek ukazuje da je „sloboda izražavanja važan stub našeg evropskog društva“.

– Nedavni događaji u Parizu pokazuju da ne možemo praviti kompromise o ovoj temi. Svi Evropljani, uključujući Srbiju, moraju da uče na tome – zaključuje Erhard Busek.

Busek je, podsetimo, nedavno ocenio da „nema slobode medija na Balkanu“, kao i da je ta sloboda „suštinski preduslov za demokratiju i kvalitet života“. Prema njegovom mišljenju, nezavisnost medija i novinara treba da bude zaštićena zakonom i sudovima, ali i aktivnostima političara i javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari