Čanak: Vučić se plaši da ga Putinov režim ne ubije, zato drži Vulina kao fiktivnog šefa BIA 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Vest da je kritičar režima Vladimira Putina – Vladimir Kara-Murza – osuđen u Rusiji na 25 godina zatvora, u Srbiji je dočekana uz podsećanje na aferu u kojoj je glavni akter bio aktuelni šef BIA Aleksandar Vulin, a nekadašnji ministar policije, koji je, prema tvrđenju Kara- Murze, dostavljao Kremlju informacije o sastancima ruskih opozicionara u Beogradu, 2021. godine.

Kako je naveo u intervjuu za Nova. rs, snimci su dati Nikolaju Patruševu, sekretaru za nacionalnu bezbenost u Kremlju, nakon čega je uhapšen njegov kolega Andrej Pivovarov.

U tom intervjuu početkom 2022. godine, rekao je: „U maju prošle godine (2021. godine) Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“.

Putin je Hitler 21. veka, a Rusija – Treći rajh

– Ruska Federacija predvođena Vladimirom Putinom je trenutno nacistička država. Kao takva ona se ponaša u skladu sa nacističkim tradicijama. Bavi se ukidanjem različitosti na svaki način, i sve to apsotno može da se poistoveti sa događanjima u Nemačkoj.. Kao što su u Nemačkoj prvi stigli u koncentracione logore neposlušni Nemci i protivnici Hitlera, tako se i u Rusiji u koncentracione logore, koji se eufemistički nazivaju zatvori sa “najstrožijim merama”, dovode najpre unutršnji neprijatelji. Tu je potpuno jasno da neće bilo ko iz njih izaći živ – kaže za Danas Nenad Čanak, nekadašnji predsednik Lide socijaldemokrata Vojvodine.

Putin kao Hitler 21. veka, dodaje on, koristi identičnu argumentaciju kao i njegov istorjski prethodnik, a to je ideja Rusija uvek bila za mir, da ona nikada ne bi bila u ratu nego da je to morala kako bi štitila pravo svog naroda koji je bio zlostavljan u Ukrajini…

Čanak: Vučić se plaši da ga Putinov režim ne ubije, zato drži Vulina kao fiktivnog šefa BIA 2
foto EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Čak je i propaganda matrica, napominje Čanak, po istoj linija kao što je to bila u Hitlerovo vreme.

Vulin je kompleksaš impresioniran pukom silom i moći koju neograničena vlast daje

– To kome je Aleksandar Vulin nosio podatke o neprijateljima tog sistema… On je više je nego očigledno u prijateljskim vezama sa ljudima iz Kremlja, impresioniran kao i svaki kompleksaš pukom silom i moći koju neograničena vlast daje. Tako da uopšte nije nejasno zašto i kako je on pudlica tog Kremlja i zašto Ii kako on toliko impresioniran tog ruskom beskropuloznošću i ničim skrivanim prezirom prem ljudskom životu i ljudskim pravima – kaže sagovornik Danasa.

Na pitanje zašto ga Vučić drži u vladi i na vlasti, zašto ga stalno premešta sa jednog na drugo mesto u odnosu na to što Rusiji nazivaju ministarstvima sile, Nenad Čanak ističe da je Vučić u više navrata stavljao do znanja da će Rusi da ga ubiju ukoliko bude neposlušan.

Čanak: Vučić se plaši da ga Putinov režim ne ubije, zato drži Vulina kao fiktivnog šefa BIA 3
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

– A, najslikovitiji primer toga je bio onaj kada su pred njegovim očima davili psa, pre nekoliko godina u Rusiji, prilikom zvanične posete, u okviru nekakvog eksperimenta. Što je bila jasna poruka, da ako to može da se desi psu, može da se desi svakom. A, na stranu što izbušene bezbednosne strukture u Srbiji koje nisu reformisane nakon petog oktobra… Vulin je deo službe koja je slepo odana Kremlju koje se Vučić plaši. Za svoj život. Vučić se ne plaši Vulina, već onih čiji je Vulin sluga – kaže Čanak.

Vulin u BIA dobija selektivne informacije

Prema njegovim rečima, najdalje što je mogao da ode je da Vulina postavi za fiktivnog šefa BIA.

– Ja sam potpuno siguran da iznutra BIA za Vučićeve potrebe rade drugi ljudi, a Vulin dobija selektivne informacije. Vidite, sa mesta ministra odbrane, pa na mesto šefa policije, a potom na mesto šefa BIA, pa to je jasno da je deo impresioniranosti Kremlja ministarstvima sile, jer je i sam Vojislav Koštunica, sette se, koji je bio deo te strukture koja je iskreno branila pristup bilo kome iz tih struktura i bilo kakvu šansu za reformaciju…, hoću da kažem da je i Koštunica i DSS uvek insistirao da ima ta ministarstva sile… – kaže Nenad Čanak.

Imali ste potom i ministra Nenada Popovića iz tog DSS, podseća, koji je stalno bio u vladi a niko nije znao zašto…

Čanak: Vučić se plaši da ga Putinov režim ne ubije, zato drži Vulina kao fiktivnog šefa BIA 4
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

– Kremlj je uvek insistirao na tome u vladi ima svoje špijune koji sa samog izvorišta informacije i u velikoj meri čak i utiču na politiku zemlje. Ono što hoću da kažem je da je Rusija Treći rajh 21. veka, a Putin – Hitler 21. veka. Vučić u strahu od toga da će biti ubijen, on i njegova porodica, jednostavno pokušava da, s jedne strane ima nekakve odnose sa zapadom, a sa druge, da ne ljuti Kremlj previše – objašnjava Čanak.

Srbija u velikoj meri zavisi od para iz EU, kao i od eventualnih uvođenja sankcija koje Srbija ne bi izdržala, napominje, u smislu ozbiljnog ekonomskog sloma koji bi onda bio katastrofalnija čak i od onih koje su bile uvedene pod Slobodanom Miloševićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari