Čedomir Jovanović glasnik pada Miloševića na izborima 2000. godine 1Foto: (1) Đorđe Popović / Danas Arhiva - (2) Medija centar

Čedomir Jovanović ispred Centralnog izbornog štaba Demokratske opozicije Srbije (DOS) saopštio je 2000. godine prve preliminarne rezultate, prema kojima je DOS vodio na svim izbornim nivoima.

„Posle obrade izbornog materjala na 45 odsto biračkih mesta, u prilici sam da saopštim da je naš predsednički kandidat Vojislav Koštunica osvojio 57 odsto, a Slobodan Milošević 33 odsto glasova“ – saopštio je Jovanović, na DOS-ovoj konferenciji za novinare koja je održana posle ponoći.

On je dodao da će DOS sačekati formalno proglašenje izbornih rezultata Savezne izborne komisije.

„Pobeda našeg predsedničkog kandidata u prvom krugu je gotova stvar“ – izjavio je Jovanović.

On je ukazao na to da vlast nije spremna da prihvati izbornu volju građana.

Jovanović je tom prilikom rekao da za DOS neće biti drugog izbornog kruga, jer je na osnovu prebrojanih glasova jasno da je pobednik kandidat DOS-a, Vojsilav Koštunica.

Čedomir Jovanović glasnik pada Miloševića na izborima 2000. godine 2
Foto: Arhiva/Danas

„Za nas su ovi izbori završeni i neće biti drugog kruga“ – kazao je Jovanović, i dodao da će se demokratskim sretstvima braniti rezultati.

Članovi mnogih lokalnih štabova SPS-JUL u izbornoj noći čestitali su pobedu DOS-a na izborima.

Čelni ljudi Srpske radikalne stranke – Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, nezadovoljni rezultatima, ponudili su ostavke na sve stranačke funkcije.

Čedomir Jovanović je izrazio nadu da će Šešelj, posle gubitka izbora u Zemunu, postati konstruktivna vanparlamentarna opozicija.

Prema projekciji  glasova, DOS je očekivao da će Koštunica osvojiti blizu 2.950.000 glasova, a Milošević milion manje.

„Demokratska opozicija Srbije će u sredu, 27. septembra u 20 časova ispred Savezne skupštine saopštiti zvanične rezultate, ukoliko to ne uradi Savezna izborna komisija“ – najavio je Jovanović.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=PYtq2udU1VY&feature=emb_title

Kako je Jovanović i predvideo, Miloševiću nisu lako videli leđa. Za smenu vlasti opozicija se konačno izborila posle 5. oktobra.

DOS sa ubedljivom većinom postaje dominantan politički faktor u parlamentu, ukoji ulazi i Jovanović i postaje šef poslaničke grupe DOS-a.

Kako je kasnije objasnio za Insajder, bio je jedan od organizatora i učesnika u hapšenju Slobodana Miloševića, kao i pregovorima o mironoj predaji.

Različite struje u DOS-u ubrzo nakon osvajanja vlasti dovode do raspada saveza. Jovanović u Demokratskoj stranci ne nailazi na podršku za vodeće mesto. Kako Boris Tadić dolazi na čelo DS-a, Jovanović odborjava poslednje dane u ovoj stranci.

Godine 2005. osniva Liberalno demokratsku stranku (LDP), gde se do danas nalazi na poziciji predsednika. LDP za svo vreme postojanja nije zabeležila značajniji politički uspeh. Na parlamentarnim izborima 2007, 2008, 2012, i 2016. godine LDP ulazi u parlament kao opoziciona partija.

Pored političke karijere, Jovanović je u javnosti poznat po mnogim aferama.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari