Cena gasa verovatno neće skočiti pred izbore 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Gas verovatno neće poskupeti uoči izbora, ali ako za krajnje potrošače ne poskupi u januaru, Srbijagas će snositi gubitke, što ne bi bilo prvi put jer se to radilo i 2009–2012. godine, pa je Srbijagas uzeo kredite uz državne garancije od milijardu evra, koji su pokriveni iz budžeta, piše „Nova ekonomija“.

Ukazujući na razmere energetske krize, list navodi da „Srbiji neće biti nimalo lako u ovim okolnostima“, a da je jedina prednost „što se proizvodnja struje i dalјe pokriva iz domaćih resursa koji nisu opterećeni karbonskim taksama, pa država ima ‘slobodu’ da odredi cenu struje bez obzira na tržište u okruženju“, ali da to „ne važi za gas“.

Uz ocenu da „Vlast mora da se opredeli da li će da subvencioniše Srbijagas da zbog naglog skoka cene gasa ne bi trpeli krajnji kupci“, „Nova ekonomija“ u analizi navodi da „takva mera, ako se usvoji, ne može dugo trajati, jer bi suviše opteretila budžet, a i država bi mogla biti optužena za damping, što bi otežalo naš izvoz“.

„Zato je i primetna panika kod predsednika Vučića ove jeseni. Malo-pomalo, skoro svaki njegov nastup, čak i povodom susreta sa stranim zvaničnicima, posvećen je energetskoj krizi. Nije ni čudo, jer će nagli rast cena osnovnih prehrambenih proizvoda pogoditi upravo onaj sloj birača koji su najvećim delom glasali za Vučića“, ocenjuje „Nova ekonomija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari