Centar za spoljnu politiku: Moguće ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: EPA/Valdrin Xhemaj, EPA/Koca Sulejmanovic

Realno očekivati da će se dijalog između Beograda i Prištine ubrzati, ali da će se osetiti osnažen uticaj SAD u dijalogu ocenio je Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku, gostujući u dnevniku RTS-a.

– Dijalog ulazi u neku vrstu završnice i realno je očekivati da se završi pravno-obavezujućim sporazumom između dve strane. Mislim da suštinske promene formata neće biti, ali bi trebalo očekivati osnažen uticaj SAD koje su i do sada imale neformalan uticaj, izjavio je Đukanović na RTS-u.

Kako je naglasio ne može se očekivati da Sjedinjene Američke Države budu direktan posrednik u dijalogu.

– Imaćemo neformalne uticaje ili posebne izaslanike SAD za normalizaciju, ali ne možemo očekivati da SAD budu direktan posrednik, to je ipak EU, dodao je Đukanović.

Istakao je da bi za Srbiju bilo značajno da se u ceo proces uključe Rusija i Kina, ali da je veoma značajno što nezavisnost Kosova nije priznalo pet država članice EU, napomenuvši da je EU pokazala da nema uticaj da natera Prištinu da formira ZSO.

– Čini mi se da ti incidenti predstavljaju neku vrstu koordinirane aktivnosti. Ide se ka nekoj vrsti maksimalizma, da se zauzmu oštrije pozicije. Beograd pokazuje više dobre volje da se dođe do rešenja, napomuo je Đukanović za RTS na pitanje da prokomentariše napade na kosovske Srbe.

On je dodao da je reakcija EU na incidente bila minimalna, ali da je osuda kancelarije EU u Prištini dobar znak za Beograd.

– Možda ukoliko se dinamika procesa normalizacije odnosa ubrza, možemo očekivati još jedno poglavlje, zaključuje Dragan Đukanović, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari