Čitaku: Kosovo slobodna i nezavisna država 1Foto: twitter

Ambasador Kosova u UNi Vljora Čitaku izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Kosovo slobodna i nezavisna država koju je priznala velika većina zemalja sveta.

Ako Beograd odbija da prizna Kosovo kao državu, to ne znači da nismo država, rekla je Vljora Čitaku, uz ocenu da je „Srbija talac svoje neokolonijalne prošlosti“.

Kosovo je član više od 50 međunarodnih organizacija i na putu je ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavila je Vljora Čitaku, izrazivši nadu da će Kosovo uskoro postati i deo UN. Odgovorne za ratne zločine počinjene na Kosovu nagrađuju u Srbiji, pa je general Ljubiša Diković načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekla je Čitaku.

Ona je ocenila da Oslobodilačka vojska Kosova nije bila teroristička organizacija, već najuspešniji oslobodilački pokret u novijoj istoriji. Čitaku je izjavila da godinama između Kosova i Srbije svakog dana bez problema saobraćaju dva voza, ali da je Beograd pokušao da pošalje „voz natovaren mržnjom“, a zatim ga zaustavio.

Srbija je preuzela ulogu i piromana i vatrogasca, rešavajući problem koji je sama stvorila, rekla je Čitaku. Ona je izjavila da će Kosovo ispuniti sve preuzete obaveze, ali da neće dozvoliti da ga „Srbija drži kao taoca svoje prošlosti“.

Za neke je ta prošlost sramotna, rekla je Vljora Čitaku, uz konstataciju: „Neće biti novog rata, jer znamo kako je prethodni završio“.

Mi na Kosovu znamo ko smo i šta želimo – mir, dijalog, pomirenje, ali nikako potčinjavanje, izjavila je Vljora Čitaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari