Član RIK-a: Moguće je da poslanici budu u skupštinskim klupama 26. juna 1Skupština Srbije, foto FoNet Aleksandar Barda

Možda se glavni uzrok ovom izbornom procesu kojem, naizgled, nema kraja može pronaći u činjenici da je 8. februara, dakle manje od dva meseca pre datuma održavanja izbora, stupio na snagu potpuno novi Zakon o izboru narodnih poslanika. Ne samo da je pravno vrlo problematično menjati jedan takav zakon u izbornoj godini, nego su izmene bile takvog obima da je veći deo nadležnosti koji je ranije imao RIK prenet na lokalne izborne komisije. Upravo to je, opravdano, dovelo do najveće zabune u široj javnosti po pitanju (ne)rada RIK-a – kaže za Danas Minja Đokić, član Republičke izborne komisije ispred koalicije Moramo.

Podsetimo, iako je od održavanja izbora prošlo više od mesec dana, konačni rezultati još nisu poznati.

Poslednji u nizu ponovljenih izbora, u Velikom Trnovcu, opštini Bujanovac, nagoveštava i dalje produžavanje, s obzirom na to da je juče Opštinska izborna komisija Bujanovac odbacila prigovor Socijalističke partije Srbije o neregularnosti izbora u tom mestu, a lider socijalista u izjavi za Danas najavio da će se, ipak ići na sledeću instancu i žaliti se RIK-u.

SPS se time bori da ne izgubi mandat u Skupštini Srbije, odnosno da umesto poslanika iz redova partije koju predstavlja u parlament uđe Šaip Kamberi, lider koalcije Albanska dolina.

– Zahtev SPS je odbijen, a podnosilac izborne liste ima pravo prigovora u roku od 72 časa od objavljivanja odluke (kojom je zahtev za poništavanje glasanja odbijen). O prigovoru odlučuje RIK u roku od 72 časa od prijema prigovora. Iz pojedinih medijskih napisa smo mogli da saznamo da se kao dokaz nepravilnosti na biračkom mestu navode video snimci. Po tom pitanju većina u RIK-u zauzima jedan krajnje formalistički stav koji se može ukratko sumirati u sledećem: ukoliko u zapisnik o radu biračkog odbora nisu unete primedbe i ukoliko nije „zaokruženo“ na odgovarajućem mestu u formularu da su primedbe unete – onda ni jedan materijalni dokaz ne može svojom snagom da ubedi RIK u to da su se nepravilnosti zaista i desile.

Podsetimo se problema na biračkom mestu 75 u Zemunu gde je jednog člana biračkog odbora fizički napao drugi član biračkog odbora, o čemu je sačinjena službena beleška u policiji. Sa takvim obrazloženjem je upravo odbijen prigovor liste „Albanaca doline“. Reč je o jednoj kafkijanskoj pravnoj logici– formalizmu koji je samom sebi cilj – kaže Minja Đokić.

Sem toga, dodaje on, RIK odlučuje primenom sistema koji je približniji načinu rada partije u bivšoj saveznoj državi (tzv. „demokratski centralizam“ – možemo o svemu da polemišemo, ali kako većina glasa takva je odluka tela.

– Bez obzira na to što se na sednicama RIK vrlo retko čuju argumenti u prilog njegovoj odluci – odluka je, gotovo bez izuzetka, da se prigovor odbije ili odbaci. Biće interesantno videti kako će glasati član podnosioca prigovora u ovom slučaju, budući da su prilikom odlučivanja o prigovoru „Albanaca doline“ opozicioni članovi RIK ostali u manjini iako su dali jaku pravnu argumentaciju zašto ga je trebalo usvojiti. Ispostaviće se da su bili u pravu jer je Upravni sud po žalbi „Albanaca doline“ poništio rešenje RIK i time doveo do ovog ponovljenog glasanja – ističe naš sagovornik.

Ukoliko RIK ostane dosledan svojoj praksi, dodaje on, pa prigovor odbije ne mareći za materijalne dokaze, podnosilac prigovora ima 72 časa od momenta objavljivanja odluke RIK da uloži žalbu Upravnom sudu koji, pak, u roku od 72 časa od prijema žalbe donosi odluku koja je konačna u izbornom procesu.

– Pod pretpostavkom da se pravni lekovi ulože i da se upravnosudski proces okonča najkasnije do 17. maja kada se utvrdi ukupni izveštaj o rezultatima, RIK ima rok od deset dana da svojim rešenjem dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike – što je 27. maj. Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, što je 26. jun. Narodna Skupština na toj prvoj sednici potvrđuje poslaničke mandate, a konstituiše se potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. Pretpostavka je da novoizabrani narodni poslanici neće imati razloga da u roku od 72 sata izjavljuju žalbu Ustavnom sudu, a čak i da je izjave – nema uticaja na činjenicu da je parlament konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika – zaključuje Minja Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari