Članovi RIK-a uputili prve žalbe: Dimitrijević nema pravo da sam menja podzakonske akte 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Nekoliko članova Republičke izborne komisije (RIK) žalilo se večeras na uputstvo o redosledu članova biračkog odbora za rukovanje biračkim spiskom i uručenjem listića, te su ocenili da zakon jasno propisuje uređenje biračkog mesta, a da akt koji je uputio predsednik RIK navodi da različit raspored članova biračkog odbora nije povreda procedure.

Ti članovi su tvrdili da predsednik RIK Vladimir Dimitrijević nema pravo da sam menja podzakonske akte i da je dopis koji je poslao biračkim odborima nezakonit, kao i da je biračkim odborima data sloboda da sami uređuju raspored članova komisije zadužene za određene radnje.

Član RIK Ivan Šebek izjavio je da se zna redosled gde sedi član odbora zadužen za birački spisak i prskanje prsta birača nevidljivim sprejem, kao i gde sedi osoba čiji je zadatak da dodeljuje birački materijal.

Prema rečima člana RIK Jovice Todorovića, provera UV lampom mora da bude na početku glasanja, da bi se utvrdilo da li je birač već negde glasao,

Promena mesta tog člana biračkog odbora na kraj procedure uzimanja glasačkog lista bi mogla da izazove ozbiljne povrede postupka, ocenio je Todorović.

Član RIK Vladimir Todorić izjavio je da je sporan način donošenja akta, jer nije objavljen u Službenom glasniku i nije ga odobrila Komisija.

Predsednik RIK ne može sam da donosi odluku i uredbe i kaže – „Komisija to sam ja“, naveo je Todorić.

Prema rečima predsednika RIK Dimitrijevića, ne radi se o aktu, već dopisu, kojim su birački odbori obavešteni da mogu promeniti raspored, da bi bolje sproveli proceduru, odnosno da ne bi došlo do zabune oko toga ko je upisan u birački spisak i na kakvim izborima ima pravo glasa.

Prvo se proverava da li je birač glasao. Onda se proverava njegov dokument, a zatim se pristupa tome u koji spisak je upisan birač. Birački spiskovi za predsedničke i parlamentarne izbore su identični, ali se spisak za lokalne izbore može razlikovati, izjavio je Dimitrijević.

On je rekao da birač prijavljen da glasa van mesta boravišta može glasati na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ali ne i na lokalnim izborima.

Ideja dopisa je bila da se nekome ne uruči listić za izbore na kojima nema pravo glasa, naveo je Dimitrijević.

Šebek je izjavio da to objašnjenje nije zadovoljavajuće.

Todorić je upitao zašto, ako su Dimitrijevićevi razlozi validni, RIK nije razmatrao i usvojio takve izmene uputstva.

Član RIK Marko Konjević je rekao da je Komisija u četvrtak dobila potvrdu Opštine Novi Beograd da jedna lista nije prikupila dovoljan broj potpisa za izbore.

Konjević je izjavio da RIK treba da pokrene tužbu pred Upravnim sudom, kako bi se opredelio da li ostaje pri stavu da se lista može proglasiti ili ne.

Član RIK Željka Radeta rekla je da se protivila kada je sud doneo odluku da se lista usvoji, ali da u izbornom procesu nema vanrednih pravih lekova i da je odluka Upravnog suda konačna.

Kao takvu je RIK mora prihvatiti, izjavila je Željka Radeta.

Pravo glasa na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila imaće 6.502.307 birača, utvrdila je večeras Republička izborna komisija (RIK).

Kako je rekao predsendik RIK Vladimir Dimitrijević, broj birača usklađen je sa ažuriranim biračkim spiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari