Crnobrnja: Pisma su zakasnela i premala 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Na adresu komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varheljija za samo mesec i po dana dana stigla su dva pisma evropskih poslanika, u kojima oštro kritikuju vlast Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Za razliku od prvog pisma, potpisanog od strane poslanika iz različitih političkih grupacija, a koje je stiglo u jeku epidemije korona virusa, sa potrebom da se ukaže na drastično kršenje ljudskih prava u Srbiji, drugo pismo stiglo je uoči predstojećih izbora sa upozorenjem da su okolnosti pod kojima će se oni održati nedemokratski i nefer.

To pismo potpisalo je jedanaest poslanika u Evropskom parlamentu, članova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“, dok su iza prvog pisma, od pre mesec dana, stali i oni čija su zaduženja u EP direktno povezana sa evrointegracijama država Zapadnog Balkana, kao što su predsedavajuća Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija Tanja Fajon, predsednik Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku Tonino Picula ili izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel.

Prema mišljenju Mihaila Crnobrnje, predsednika Evropskog pokreta u Srbiji, izvesno je da Evropska unija pomno prati šta se dešava u Srbiji i da ovim pismom to i stavlja do znanja.

– Izvesno je i da ne samo da stavlja do znanja da prati dešavanja u Srbiji već i da želi da utiče na to što se ovde predstojeći izbori održavaju u nedemokratskim uslovima. Vlast je pored, da tako kažemo, redovnih manipulacija, iskoristila i epidemiju korona virusa za zloupotrebu. Ja kao evropejac mogu da kažem da je i ovo drugo pismo dobrodošlo, iako, moram da naglasim da nije samo zakasnelo već i da je premalo u smislu kritike – zaključuje Crnobrnja za Danas.

Podsetimo, pre dva dana, jedanaest poslanika u Evropskom parlamentu, članova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“, treće po veličini u EP, uputilo je pismo komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju, u kojem izražavaju duboku zabrinutost stanjem demokratije u Srbiji i uslovima u kojima se održavaju predstojeći izbori.

Ovoj grupi pripada i partija predsednika Francuske Emanuela Makrona.

U pismu koje su potpisali i Natali Loazo, bivša ministarka za evropske poslove u francuskoj vladi, Klemen Grošelj, izvestilac iz senke za Srbiju, i Ilhan Kjučuk, izvestilac EP za Severnu Makedoniju, komentariše se i odluka da se izbori održe 21. juna.

„Žalimo zbog odluke da se izbori održe 21. juna u odsustvu dogovora vlasti i opozicije, koji je mogao da spreči bojkot dela opozicije. Takav dogovor bi takođe povećao legitimitet izbora. Da stvar bude još gora, u svetlu neizbalansiranog medijskog izveštavanja, povećanog pritiska na pojedince i civilno društvo kritično prema Vladi, i prema nezavisnim analizama stanja demokratije, Srbija je nedavno klasifikovana kao hibridni režim. Zbog toga verujemo da će izbori u takvoj atmosferi biti daleko od fer i demokratskih“, stoji u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari