Crnogorska partija negira da je Vučić uveo u lokalnu vlast 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Crnogorska partija demantovala je navode predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da je u opštini Mali Iđoš „uveo“ tu stranku u lokalnu vlast i da je „pomagao Crnogorcima“.

Kako se navodi u saopštenju Crnogorske partije „SNS je došao na vlast u Malom Iđošu pobedom na lokalnim izborima 2016. godine, a vladajuća većina u toj opštini formirana je bez učešća i konsultacija sa Crnogorskom partijom“.

„SNS kao najjača partija i pobednik izbora nije pokazala interesovanje ni za kurtoazni razgovor sa Crnogorskom partijom. Takva situacija se crnogorskoj zajednici dogodila prvi put od 2004. godine, od kada ima odbornike koji zastupaju njene interese u opštini Mali Iđoš“, piše u saopštenju.

Dodali su da je poverenik za tu opštinu Zoran Martinović „nedemokratskom političkom odlukom“ da Crnogorska partija kao manjinska stranka ne participira u lokalnoj vlasti najavio dolazak „sve težih i težih vremena za nacionalno izjašnjene Crnogorce u opštini Mali Iđoš“.

„Ta teška vremena su nastupila nakon izglasavanja crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti i neviđene negativne medijske kampanje u Srbiji usmerene protiv Crne Gore i crnogorskog kulturnog, duhovnog, jezičkog, nacionalnog i državnog identiteta“, navela je Crnogorska partija.

Dodali su da je opština Mali Iđoš na talasu takve atmosfere ukinula, pa nakon šest meseci odredila, „ponižavajući iznos“ za sufinansiranje jedinog dečjeg Crnogorskog kulturno-prosvetnog društva u Srbiji, i tako dovela u pitanje opstanak i funkcionisanje jedinog Crnogorskog kulturnog centra u Srbiji i jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji.

„Od četiri kulturna društva u multikulturalnoj opštini, jedino su crnogorskom društvu u 2020. godini uplaćena sredstva u iznosu od nula dinara“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su Vučića da opština Vrbas, u kojoj je na vlasti takođe SNS a poverenik te partije ista osoba kao u opštini Mali Iđoš, „uporno izbegava“ da uvede, pored srpskog, mađarskog i rusinskog, i crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi i tu obavezu definiše obavezujuća zakonska norma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari