Crnogorska partija: SPC da izmesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja Jovana Mićovića 1Foto: Aleksandar Roknić

Crnogorska partija (CP) pozvala je danas Beogradsku patrijaršiju da donese odluku da „izmesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja Jovana Mićovića, kao znak dobre volje i respekta prema Cetinju i državi Crnoj Gori u kojoj deluje filijala ove crkve“.

„Takođe, pozivamo Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sve posledice koje proizilaze iz te činjenice po formalni i neformalni status Srpske pravoslavne crkve (SPC), čije je sjedište u Beogradu“, navedeno je u saopštenju Crnogorske partije.

Kako se navodi, SPC je „političkim dekretom, uz pomoć dinastije Karađorđević, pre 100 godina sama sebe nametnula za „domaćina“ na Cetinju“ a u međuvremenu je postala gost na istom tom Cetinju, raspadom države koja je donela taj dekret.

„Ako su svi bivši građani i subjekti Jugoslavije izgubili privilegije nastale u zajedničkoj državi, iluzorno je očekivati da će samo jedna verska organizacija zadržati i još uvećati privilegovan status dobijen nakon nelegalnog državnog udara i prisilnog ukidanja države Crne Gore 1918. godine“, navedeno je.

CP je pozvala SPC da započne „duboku i temeljnu“ unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, izmeštanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i drugih objekata koji su građeni od strane države Crne Gore i njenih građana do 1918. godine.

„Filijala SPC u Crnoj Gori se sufinansira iz budžeta Srbije i u mnogome se ponaša kao ekspozitura te države. Crna Gora ima štetne posledice od takvog delovanja i zato se strukture imenovane iz Beogradske patrijaršije doživljavaju kao strano telo među lokalnim stanovništvom na Cetinju. Jaz između SPC i građana Cetinja uvek je bio dubok i, kako vreme protiče, biće sve dublji, pa je krajnje vreme da se počne razmišljati o realnosti“, dodato je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari