Crnogorska partija traži od opštine Vrbas da uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu 1Foto: Logo

Crnogorska partija uputila je dopis predsedniku opštine Vrbas Predragu Rojeviću i predsednici Skupštine opštine Vrbas Sanji Žigić u kome ih pozivaju da se na teritoriji te opštine crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu. 

„Pozivamo Skupštinu opštine Vrbas da hitno i bez odlaganja ispoštuje ustavne i zakonske norme Republike Srbije i osigura da se Crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji te opštine“, naveli su oni u saopštenju.

Oni su citirali Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma  u članu 11. u stavu 2.: „Jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.”

U opštini Vrbas, po rezultatima poslednjeg popisa, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto ukupnog broja stanovnika opštine.

„Zakon i Ustav Srbije su jasni po ovom pitanju, desetogodišnje odlaganje ove odluke od strane lokalne samouprave u Vrbasu se može razumjeti samo kao nesposobnost, nezainteresovanost ili pokušaj etničkog inzenjeringa. Ako opština Vrbas nije sposobna ili ne želi da pod hitno sprovede svoje obaveze koje prozilaze iz Ustava i zakona – to je jasna poruka građanima Republike Srbije koji pripadaju crnogorskoj zajednici da je njihov status – status građana drugog reda“, istakli su iz ove stranke.

Oni su saopštili da će nepostupanje Skupštine opštine Vrbas po ovom njihovom zahtevu do 31. oktobra 2021. godine rezultirati javnim pozivom crnogorskoj nacionalnoj zajednici na potpuni bojkot predstojećeg popisa stanovništva.

„Poziv na bojkot biće objavljen 1. decembra 2021. godine. Crnogorska partija će do početka popisa i tokom njegovog trajanja aktivno promovisati bojkot terenskom kampanjom i kroz sve medije koji se obraćaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici unutar Srbije, matice Crne Gore i regiona. Ovu incijativu predajemo u ime crnogorske nacionalne zajednice, ali i u ime svih građana Srbije – jer je poštovanje ustava i zakona, tj. vladavina prava, interes svih građana – a ne samo interes jedne nacionalne manjine“, naveli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.