Globalna mreža domaćih posmatrača izbora zabrinuta zbog napada na misiju CRTA u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Globalna mreža domaćih posmatrača izbora (GNDEM) izražava duboku zabrinutost zbog sve češćih napada na nestranačke posmatrače izbora, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), u Srbiji, nakon vanrednih izbora u decembru 2023. godine, saopšteno je na sajtu ove međunarodne organizacije.

Napadi vladinih zvaničnika ugrožavaju sposobnost CRTA da legalno posmatra izbore i ugrožava njihovu bezbednost, dodaje se.

– Situacija odražava značajno pogoršanje uslova za građanske posmatrače izbora i šire aktere civilnog društva i branitelje ljudskih prava u Srbiji – piše na sajtu GNDEM.

Kako se dodaje, izveštaji o posmatranju CRTA ukazuju na ozbiljne nepravilnosti na dan izbora koje ugrožavaju integritet izbora.

– Od decembarskih izbora, CRTA se suočila sa verbalnim zlostavljanjem, zastrašivanjem i podsticanjem na netoleranciju prema svojim posmatračima od strane više vladinih zvaničnika koji imaju za cilj da diskredituju nalaze CRTA i lažno optužuju ovu organizaciju za pokušaj rušenja ustavnog poretka. Ovi napadi su usledili nakon fizičkog napada na posmatrače CRTA na dan izbora, gde su nepoznati napadači razbili vozilo posmatrača u lokalnoj policijskoj stanici dok su prijavljivali izborne nepravilnosti – podseća se.

GNDEM je solidaran sa CRTA i svim nestranačkim posmatračima izbora koji se suočavaju sa pretnjama protiv njihovog prava da posmatraju izbore i brane pravo građana da koriste svoj glas, piše dalje.

Globalna mreža domaćih posmatrača izbora zabrinuta zbog napada na misiju CRTA u Srbiji 2
Milos Tesic/ATAImages

– Kao što je specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za situaciju branitelja ljudskih prava naveo, izborni posmatrači, uključujući nestranačke posmatrače izbora građana, su branioci ljudskih prava koji služe za zaštitu građanskih i političkih prava građana i da se „države članice pozivaju da preduzmu sve neophodne korake da uspostave uslove koji omogućavaju domaćim i međunarodnim posmatračima izbora da efikasno obavljaju svoj posao i da ih zaštite od bilo kakvog nasilja, pretnji, odmazde, negativne diskriminacije, pritiska ili bilo koje druge proizvoljne radnje kao posledice njihovog legitimnog ostvarivanja svojih prava i sloboda. ” – zaključuje u saopštenju ove organizacije.

Pozivamo srpske vlasti da pozovu na odgovornost svoje zvaničnike koji napadaju CRTA i da se pridržavaju njene odgovornosti da zaštiti branitelje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim pravom. GNDEM takođe apeluje na međunarodne i regionalne posmatračke misije i institucije da podrže CRTA i branioce ljudskih prava u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari