CRTA: Do 19 časova na referendumu izašlo 27,6 odsto građana 1Glasacko mesto br. 13 Kragujevac referendum

Do 19 časova na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je ukupno 27.6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte.

Pravo glasa na referendumu ima ukupno 6.510.323 građana upisanih u birački spisak, a glasa se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji neračunajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako Crta navodi, sva glasačka mesta su otvorena, ali se na skoro 15 odsto mesta kasnilo sa otvaranjem.

Međutim, na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

https://www.danas.rs/vesti/politika/gradjani-srbije-se-danas-na-referendumu-izjasnjavaju-da-li-su-za-promenu-ustava/

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, 97 odsto njih bilo je opremljeno propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

Kako ističu u saopšrenju, posmatračka misije Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije. Posmatranje procesa glasanja na takvom uzorku omogući će Crti da izveštava o toku glasanja, poštovanju zakona i procedura, izlaznosti i rezultatima referenduma.

Crta će, prema njihovim tvrdnjama, uložiti dodatne napore da sakupi informacije o toku glasanja na glasačkim mestima u četiri opštine (Kuršumlija, Novi Pazar, Raška i Vranje) kojima je Republička izborna komisija, u noći pred početak glasanja, dodala glasače sa Kosova i Metohije, ali se ova glasačka mesta neće uzimati u obzir prilikom izveštavanja o izlaznosti i rezultatima.

Crta nema raspoređene posmatrače i ne prati proces glasanja na glasačkim mestima u inostranstvu kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari