Cvijanovićeva sa Stivom Benonom o izborima u BiH 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović se u Vašingtonu sastala sa Stivom Benonom, političkim operativcem i jednim od glavnih arhitekata pobedničke predsedničke kampanje Donalda Trampa, prenose mediji u Banjaluci.

Stiv Benon, bivši strateg Donalda Trampa koji je najzaslužniji za njegovu pobjedu na predsedničkim izborima u Americi, u Vašingtonu je u svom domu ugostio predsednicu Vlade Republike Srpske, Željku Cvijanović, s kojom je razgovarao o odnosima Srpske i Amerike, te načinu unapređivanja međusobnih odnosa, prenosi Srna. Takođe je razgovarano o političkom stanju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao i o predstojećim parlamentarnim izborima.

Benon je za Radio-televiziju Republike Srpske potvrdio da osniva fondaciju, koja je svojevrstan pokret u Briselu, a koja će pomagati evropskim nacionalno orijentisanim strankama.

Nacionalne partije su, kaže Benon, shvatile da ih Brisel iskorištava i da to nije za dobro njihovih država, zbog čega su i odlučile da se organizuju protiv takvog načina upravljanja EU i njihovim resursima.

Mediji u Banjaluci predstavili su Benona kao medijskog mogula i bivšeg izvršnog direktora uticajnog portala Breitbart News. Tokom prvih sedam meseci od dolaska Trampa na vlast, obavljao je funkciju glavnog stratega Bele kuće, a onda su se američki predsednik i on razišli. Za Benona se i dalje tvrdi da je najuticajnija osoba na desničarskoj strani u američkoj politici i idejni vođa novih konzervativaca.

U fokusu je pažnje i evropske javnosti zato što pokušava da ujedini konzervativce u Evropi i pruži im podršku pred predstojeće izbore za Evropski parlament. Benon smatra da nacionalno orijentisane partije nisu pretnja Evropi, jer štite sopstvene interese, te da je taj strah od njih stvoren u medijima.

Cvijanovićeva je u Vašingtonu boravila u isto vreme kada i zvaničnici Srbije Ivica Dačić i Ana Brnabić i bila je gošća na ceremoniji povodom sto godina isticanja srpske zastave pored američke, na Beloj kući, u znak pobede i savezništva u Velikom ratu. Cvijanovićeva se u Trampovom hotelu susrela i sa pojedinim članovima Trampovog tima, kao što je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari