Čvorović: Rezolucija bi mogla naknadno da postane obavezujuća za Republiku Srpsku i Srbiju 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je danas da bi Rezolucija o genocidu u Srebrenici ipak mogla da se učini obavezujućom tako što bi se ugradila u poglavlja koja uređuju pristupanje Evropskoj uniji (EU) Bosne i Hercegovine, ali i Srbije u okviru poglavlja o regionalnoj saradnji.

„Ovu rezoluciju donosi nenadležni organ Ujedinjenih nacija, jer je pre nekoliko godina propao pokušaj donošenja iste takve rezolucije u nadležnom Savetu bezbednosti, ona kao pravno ništav i neobavezujući akt neće moći da se primenjuje, ali to istovremeno ne znači da se ona neće koristiti kao sredstvo političkog pritiska na Republiku Srpsku i Srbiju“, rekao je Čvorović za Betu i naveo da zločin u Srebrenici na potpada pod definiciju genocida.

Postoji, međutim, ukazao je, „mogućnost da se ona učini obaveznom, odnosno da se konvalidira na zaobilazan način, tako što bi od njene primene zavisile dalje evrointegracije Bosne i Hercegovine, ali i Srbije“.

Kako je objasnio, kao što je Francusko-nemački sporazum između Beograda i Prištine i njegov Ohridski aneks, postao sastavni deo Poglavlja 35, tako bi i ova rezolucija mogla da se ugradi u poglavlja koja uređuju pristupanje EU Bosne i Hercegovine, ali i Srbije u okviru poglavlja o regionalnoj saradnji.

„Tako bi došli u situaciju da dalji nastavak pregovora sa EU donosi ne samo trajni gubitak Kosova i Metohije, već i prihvatanje žiga genocidnosti srpskog naroda, što otvara vrata za ukidanje Republike Srpske“, ocenio je Čvorović, koji je javnosti poznat i kao analitičar crkvenih zbivanja i autor knjige „Pravo i pravoslavlje“.

Povodom današnjeg vanrednog oglašavanja crvnih zvona u podne, Čvorović je rekao da Sinod SPC, kao i pojedini episkopi, odlučuju kada će se to dešavati kao i u kojim će se prilikama služiti molebani.

Na pitanje da li odlazak predsednika države Alekasandra Vučića uz medijsku pompu u crkvu po blagoslov patrijarha Porfirija može da deluje kao politički marketing vlasti na koji Crkva pristaje, on je naveo da je lako je povući granicu između političkog marketinga i ozbiljne nacionalne i državne politike, što zavisi od toga da li će vlast preduzeti ozbiljne korake.

„Vlada bi morala da uputi diplomatske note svim državama koje budu podržale takvu rezoluciju, u kojoj bi se jasno reklo da je za Srbiju apsolutno pravno ništava rezolucija koju je doneo nenadležni organ UN – Generalna skupština, a ne Savet bezbednosti, i koja pritom počiva na pogrešnoj kvalifikaciji činjenica“, rekao je Čvorović, kao i da bi, između ostalog, Narodna skupština morala da donese Rezoluciju o genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) i propiše krivično delo za negiranje tog genocida.

Čvorović je istakao da „hoće da veruje da patrijarh i članovi Sinoda SPC nisu Vučiću dali ‘blanko’ blagoslov i molitvenu podršku“, već da su to učinili nakon što im je on predstavio konkretne poteze koje će Vlada i Skupština povući.

„U suprotnom, svaki ‘blanko’ blagoslov državnim funkcionerima može proizvesti ozbiljne negativne posledice po javni ugled i nezavisnost episkopata“, rekao je Čvorović, kao i da je „katastrofalna“ politika Vučića na Kosovu razlog više da Crkva bude oprezna kada mu daje blagoslov.

„Za razliku od monarhije u kojoj Crkva, odnosno njen episkopat, gaji poseban lični odnos sa krunisanim i miropomazanim vladarom, u republici pojedini državni funkcioneri i političari mogu dobiti podršku Crkve samo s obzirom na sadržaj funkcije koju vode, a ne s obzirom na svoju ličnost“, rekao je Čvorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari