Da li je ovo Stefanovićev politički kraj? 1Foto: BETAPHOTO/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Sada je još jasnije ono što je još letos bilo jasno da ministar odbrane, u prošloj vladi unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović neće biti ministar u narednoj vladi, te da mu je manevarski prostor za dalje političko delovanje znatno sužen, kažu izvori Danasa u SNS.

Stefanovića od sinoć bivši i sadašnji funkacioneri MUP i stranački kolega Vladimir Đukanović, optužuju da je deo grupe koja je radila na rušenju Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, kao i da je praktično zaustavio istragu o kriminalnom klanu uhapšenog Veljka Belivuka.

Stefanović je to sve danas demantovao i rekao da je spreman da ode na poligraf.

Kako nam kažu naši izori, uzimajući u obzir način na koji je o Stefanoviću danas govorio predsednik SNS Aleksandar Vučić može se postaviti i pitanje ima li za Stefanovića uopšte mesta u SNS.

Posebno ako se ima u vidu da se stranačka mašinerija nedavno vrlo brzo preko lokalnih odbora izjasnila i pokazala nepoverenje prema predsedniku najveće stranačke organiozacije u Beogradu.

To je Stefanovića, čini se, poguralo u odluci da se povuče sa tog mesta.

Naime, Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o odnosu Stefanovića i Đukanovića, kao i da li za Stefanovića posle svega ima mesta u Predsedništvu naprednjaka, rekao da će se o tome razgovarati unutar partije.

– Oni koji vode kampanju protiv Vladimira Đukanovića, koji traže isključenje, koji ga nazivaju „bizonom“, odjednom su zabrinuti kako Nebojša može da bude član Predsedništva. O tome ćemo da rešavamo unutar stranke i među sobom. Zato je i Skupština stranke. A nadležni organi će da rešavaju ko je počinio krivično delo, a ko nije. Za nas je jasan signal – koga podržavaju Multikom mediji i Đilasovi mediji taj podršku u našoj stranci da dobije ne može nikada – rekao je Vučić.

Upravo ova izjava ukazuje našim sagovornicima da se na predstojećem kongresu SNS mogu očekivati veliki obrti, kao i da je baš zbog približavanja stranačke skupštine „pojačan pritisak“ na Stefanovića.

S druge strane, postoje mišljenja da se ovaj slučaj „digao“ ne bi li se zaboravili „Pandorini papiri“ i druga, moguće i opasnija korupcionaška afera u koju je, prema pisanju KRIK-a uplaten još jedan blizak Vučićev saradnik Siniša Mali, ministar finansija.

Naši sagovonici iz SNS procenjuju da ukoliko ni sada Stefanovića nadležni organi ne budu pozvali na razgovor, kao što ni do sada to nisu činili, to može da znači da se će ova priča i dalje aktuelizovati po potrebi bez jasnog kraja i da nekome to odgovara.

Politikolog Mladen Mrdalj odgovarajući na naše pitanje da li je ovo politički kraj Stefanovića, kaže da misli da jeste.

– Da, mislim da se vrhunac sukoba približava, jer se pokazalo da je nepoverenje među Vučićem i Stefanovićem toliko da ne postoje dugoročne garancije koje jedan drugom mogu dati, kako bi se uspostavio trajni mir između njih – kaže Mrdalj.

Kako dodaje, do sada smo svedočili Vučićevom pripremanju terena kroz sklanjanje Stefanovića sa moćne državne pozicije ministra policije, što je prikriveno premeštanjem na mesto ministra odbrane.

– Zatim smo videli dirigovanu pobunu odozdo, iz lokalnih odbora, koja je dovela do uklanjanja sa moćne partijske funkcije šefa beogradskog odbora SNS. Onda svedočimo medijskom podgrevanju anti-Stefanovićevskog raspoloženja i van partije, u biračkim masama. Sa druge strane Stefanović je dugo pokušavao da se “pravi mrtav” i da tom pasivnošću ne doliva ulje na vatru. Poslednjim konferencijom za štampu je, recimo, razjario Vučićevu trubu, Vladimira Đukanovića, koji je odmah napao Stefanovića pitanjem zašto konferenciju za novinare nije održao u sedištu partije – opisuje Mrdalj.

Prema njegovim rečima, druga Stefanovićeva taktika je oslonac na strane ambasadore, u nadi da će spolja moći da anulira pritisak.

– Izgleda da je to bilo kratkog daha. Videćemo na koji način i u kom obliku će sukob kulminirati, ali ne treba isključiti ništa –zaključuje Mrdalj.

Budući da se dosta spekulisalo o tome da bi Stefanović mogao da nastavi karijeru negde u inostranstvu, sagovonici Danasa iz SNS koji su želeli da ostanu anonimni, smatraju da sada izgleda da to više nije moguće, osim ako Vučić i Stefanović ne zakopaju ratne sekire, što je čini se malo verovatno.

Uz to, kako nam je rečeno, trenutno slabi i Stefanovićev potencijal da osniva svoju partiju, ukoliko uopšte ima ambicije za to budući da je to demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari