Da li je prvi samit Evropske politčke zajednice ispunio očekivanja? 1foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

– Snažna poruka Moskvi da uz sebe ima samo Aleksandra Lukašenka jedna je od retko jasnih poruka  koje su se mogle čuti na samitu Evropske političke zajednice u Pragu. Nažalost, brojni okrugli stolovi, bilateralni sastanci i neformalni razgovori nisu dali konkretne odgovore na goruće probleme na kontinentu. Nismo dobili ni više detalja o samoj ideji Evropske političke zajednice, navodi za Danas novinarka European Western Balkans Sofija Popović, upitana da li je ovaj samit ispunio očekivanja.

Popović dodaje da još uvek ne znamo kako će tačno izgledati EPZ, po kom principu će se donositi odluke u toj strukturi, ali ni na koji način će se puniti budžet Zajednice.

– Tako da pored pokazanog jedinstva izostale su konkretne mere i akcije u okviru EPZ. Moguće je da su one ostavljene za neka buduća vremena i buduće samite, navodi ona.

Naša sagovornica kaže i da ono što je poznato i što će se verovatno dešavati u budućnosti su samitovanja slična ovom u Pragu, te da se zna da će budući domaćini biti Moldavija, Španija i Velika Britanija.

– Ambicije kreatora ideje francuskog predsednika Makrona su velike, ali je pod znakom pitanja koliko će EPZ u budućnosti moći da ih ostvari. Međutim, nije isključeno da i Evropska politička zajednica završi poput nekih drugih francuskih projekata koji su bez obzira na velike ambicije postale potpuno irelevantne poput Unije za Mediteran, koju je lansirao tadašnji predsednik francuske Nikolas Sarkozi, navodi ova novinarka.

Da li je prvi samit Evropske politčke zajednice ispunio očekivanja? 2
foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Upitana za odjeke samita u domaćoj javnosti Popović kaže da je slika predsednika Srbije na kojoj usamljen sedi i gleda u telefon je ostala najupečatljivija slika sa samita u Pragu.

– Javnost u Srbiji bila je zainteresovana za samit u Pragu isključivo u svetlu buduće pozicije Srbije prema sankcijama Rusiji. Generalno, Srbija i Zapadni Balkan nisu bili u snažnom fokusu ovog samita, smatra naša sagovornica.

Samit u češkom glavnom gradu održan je 6. oktobram, a na njemu su učestvovali i lideri zemalja koje nisu članice Evropske unije, a među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari