Da li je vlast mogla politički da kalkuliše hapšenjem Šarića? 1Foto: Screenshot N1, EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po prvi put, čini se, u drugom planu kada je reč o nekom hapšenju koje je uzburkalo javnost.

Razlog tome je što je ponovna akcija hapšenje Darka Šarića bila koordinirana od strane Europola i Eurodžasta, i što je u njoj osim Srbije učestvovala i Hrvatska.

Vučić naime nije imao mogućnost da politički kalkuliše oko ovog hapšenja, osim što ga je možda odgodio do posle izbora, smatraju sagovonici Danasa.

Oni su odgovarali na naše pitanje ima li hapšenje Šarića političku dimenziju, osim eventualne podrške dela državnog sistema koju je Šarić imao u izvršenju dela koje mu se stavlja na teret i što bi valjalo istražiti.

Tačnije, da li je Vučić imao priliku da razmišlja ide li mu ili ne ovo hapšenje politički u prilog ili je Srbija, bez obzira na to, morala da učestvuje u međunarodnoj akciji.

Advokat Vladimir Gajić i potpredsednik NS, za Danas kaže da u ovom slučaju ne vidi Vučića u prvom planu.

– Izgleda da se radi o međunarodnoj policijskoj akciji. Ono što je za mene upitno jeste to što ne dostaju elementi organizovanog kriminala jer nema koliko vidim učešća i povezanosti države, a to je definicija organizovanog kriminala. Ova dva policajca su suviše nisko rangirana da bi obezbedili taj uslov. Tako da na prvi pogled ovo deluje da je predmet za redovni sud. Hapšenje advokata Lazarevića je međutim očigledna korist za režim, jer su sada vođe Belivukove grupe ostale bez branioca – kaže Gajić.

A Božo Prelević, advokat član Skupštine slobodne Srbije, za naš list objašnjava da istrage koje vodi Europol ili Eurodžastis, posebno ako se akcija vodi u više zemalja paralelno, zahteva kordinaciju i punu aktivnost policije i bezbednosnih službi.

– Svaka zemlja ili pojedinac koji tu vrstu akcije opstruiše ili odaje bezbednosne podatke ustvari demaskira sebe u saradnika kriminalne grupe. Zato se sve zemlje trude da aktivno u tome učestvuju. Naravno postoje zemlje koje će listu uhapšenih proširiti zavisno od svojih saznanja ili motiva. Sa druge strane pazi se na suverenitet zemlje i pribavljanje dokaza u postupku po zakonima zemlje u kojoj su lica uhapšena, ako se ne radi o postupcima za ekstradiciju. Hapšenje policajaca i državnih službi može ukazivati i o eventualnoj logistici kriminalnih grupa u državi o čemu je u ovom trenutku suviše rano govoriti – navodi Prelević.

A na pitanje o eventualnoj Vučićevoj političkoj kalkulaciji, takođe kaže da je teško sada o tome govoriti jer nema dovoljno činjenica ni o razlozima hapšenja.

– Jedino što bi moglo ukazivati da je gosn Vučić o tome nešto znao jeste upozorenje advokatu Lazareviću pre izvesnog perioda. Pitanje jeste da li u ovom postupku ima uvezanih političara – ukazuje on.

Dok politikolog Mladen Mrdalj podseća da je Šarić nedavno pušten, pa njegovo novo hapšenje ne deluje dobro ni za pravosuđe ni za bezbednosni sistem.

– Pre će biti da je pritisak došao spolja, a da je Vučić samo kupio odlaganje do iza izbora – navodi on.

Upitan čime je kupio, on odgovara da ne zna, ali da može da bude bilo šta, a može da bude i nešto vezano za sankcije Rusima.

– U obraćanju na RTS Vučiću je bilo jako stalo do toga da naglasi da on lično nije ucenjen, pretpostavljamo da nije ucenjen podacima o ličnoj umešanosti u krivična dela, kao da se to ne podrazumeva. Nedavno obraćanje Nebojše Stefanovića u kome izrazava totalnu odanost Vučicu može biti pokušaj njegovog vraćanja u uži krug pod pritiskom spolja. Da li su te dve stvari povezane, nema dokaza, ali kriminalna priroda režima nalaže da ostavimo tu mogućnost otvorenom – zaključuje Mrdalj.

Nezvanično se na političkoj sceni govori da Vučiću hapšenje, iako naizgled ide u prilog jer može da se shvati kao velika borba protv organizovanog kriminala, ustvari ne ide na ruku, budući da mnoge stvari ukazuju da propuste u radu državnih službi koje su trebale da spreče Šarića u njegovom delovanju i uz to akcija nije rad policije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari