Da li se praksa nameštanja izbora u Srbiji preliva na region: Uhvaćeni "naprednjački" kupci glasova protiv Dodika u RS 1Foto: Instagram / BudićnostSrbijeAV

Razlog hapšenja Vladimira Mandića i Adama Šukala, članova Glavnog odbora Srpske napredne stranke, sinoć u Banjaluci, inače poreklom i po angažovanosti u javnom poslu povezanih godinama unazad sa Bosnom i Hercegovinom, u entitetu Republika Srpska, prema izveštavanju regionalnih medija, svodi se na to da su, po nalogu Aleksandra Vučića, dvojica naprednjaka, tri dana uoči izbora, došli u RS da kupuju glasove.

I, to, glasove protiv Milorada Dodika, čija je policija, s obzirom na njegovu funkciju i nadležnosti i jeste privela dvojicu funkcionera SNS, sa još četvoricom, kako se navodi, njihovih prijatelja.

Najpre ih je policija, prenose mediji, sinoć pratila, dok su se vozili u službenom vozilu, a potom im je preprečila put i uhapsila ih.

Obojica “naprednjaka”, za sada, medijima i javno nisu naveli šta je razlog njihovog hapšenja, odnosno privođenja, jer ni njima navodno nije najjasnije kako su završili u policijskoj stanici u RS.

Bosansko-hercegovački mediji javljaju kako su oni privedeni nakon pretresa njihovog vozila, jer su prethodno zaustavljeni kao “bezbednosno interesantni”.

„Bezbednosna interesatnost“, izveštava se dalje, dolazi iz činjenica o njhovim delima i političkoj angažovanosti, koja, po pisanju medija, prelazi i u kriminalnu.

Naime,, dvojica “narednjaka” već imaju istoriju pokušaja uticaja na izborne procese, i to ne samo u Bosni i Hercegovini već i u Crnoj Gori.

Vladimir Mandić, recimo, privođen je i pred izbore u Nikšiću prošle godine. On je tada priveden zbog sumnje da je sa današnjim predsednikom Opštine Budva Milom Božovićem, ali i još nekoliko lica iz Srbije i BH entiteta Republika Srpska, u Crnu Goru unosio novac za potrebe kupovine glasova.

– Kako tvrde u policiji svi pomenuti imaju štek stan u kome kriju novac koje za potrebe Demokratski fronta distrubuira građanima – izveštavali su tada mediji, a prenosi taj prošli događaj, usled aktuelnosti, crnogorski portal Analitika.

Vladimir Mandić, inače, bivši rukometaš, svojevremeno je, prema pisanju Nova.rs optužen, pa oslobođen, za pokušaj ubistva.

On je optužen da je pomagao u pokušaju ubistva bivšeg vozača njegovog oca Dejana Markovića 2002. godine.

Prema navodima optužnice, Mandić je namamio Dejana Markovića, inače bivšeg vozača njegovog oca Momčila Mandića, na Ušće gde ga je ranio njegov rođak Draženko Mandić.

Apelacioni sud je 2016. godine pravosnažno oslobodio Vladimira Mandića za pokušaj ubistva.

Da li se praksa nameštanja izbora u Srbiji preliva na region: Uhvaćeni "naprednjački" kupci glasova protiv Dodika u RS 2
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

Vladimir Mandić je sin Momčila Mandića, u svoje vreme, pišu mediji, tajkuna Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca.

Adam Šukalo je bio poslanik SNS-a u Skupštini Srbije,

Interesantno je da samo pre dva dana došao u fokus javnosti Republike Srpske jer je od strane tamošnjeg režima Milorada Dodika prepoznat kao “plaćenik Kristijana Šmita”, visokog predstavnika u BiH, što je on kategorički demantovao.

Korupcija i pritisci na birače, prisvajanje javnih dobara…

Imajući u vidu brojne primere nelegalnog uticaja na izborne procese u Srbiji godinama unazad, kao i svedočanstva i činjenice o tome da i pored dokaza, niko nikada za takvo zlodelo nije odgovarao, Raša Nedeljkov programski direktor Crte kaže za Danas da je izostanak adekvatne istrage i sankcionisanja krivičnih dela u vezi s izborima postala praksa u Srbiji.

– Selektivna primena zakona ohrabruje takva ponašanja i dodatno urušava integritet i poverenje građana u izbore. I tokom poslednjih izbora smo ponovo svedočili navodima o zloupotrebama ličnih podataka građana, falsifikovanim kandidaturama, korupciji i pritiscima na birače, te prisvajanju javnih dobara. Isključiva odgovornost za ovakvo stanje je pre svega na institucijama, ali i na onima koje svoje javne funkcije podređuju partijskim interesima – ističe sagovornik Danasa.

Kako dodaje, tokom posmatranja izborne kampanje, Crtini posmatrači i istraživači su identifikovali različite vrste zloupotrebe javnih resursa (novca, službenih prostorija, opreme i automobila), javnih funkcija i ličnih podataka, kao i informacije koje ukazuju na to da su učesnici u ovakvim zloupotrebama ne samo pojedinci, javni ili stranački funkcioneri ili rukovodioci, već i čitave službe, odnosno institucije, ustanove i preduzeća.

Da li se praksa nameštanja izbora u Srbiji preliva na region: Uhvaćeni "naprednjački" kupci glasova protiv Dodika u RS 3
Raša Nedeljkov Foto: CRTA

– Uočeni su i različiti mehanizmi uz pomoć kojih se organizuju i realizuju zloupotrebe: od nenamenskog trošenja, „nameštanja“ konkursa za finansiranje i javnih nabavki, imenovanja politički podobnih ljudi za članove komisija za dodelu novčane pomoći i subvencija, osnivanja GONGO organizacija koje dobijaju sredstva na konkursima ili čiji predstavnici postaju članovi komisija, do kršenja i zaobilaženja procedura i pravilnika (na primer, od strane članova biračkih odbora ili članova komisija za izbor direktora javnih preduzeća ili škola) i krivotvorenja dokumentacije (na primer, prevoz radnika na politički skup se fakturiše kao prevoz penzionera ili prevoz đaka na kulturnu manifestaciju) – ističe Nedeljkov.

 Prevoz radnika na politički skup se fakturiše kao prevoz penzionera ili prevoz đaka na kulturnu manifestaciju

Prema njegovim rečima, na terenu su posebno došli do svedočanstava koji ističu postojanje mehanizma „usluga za uslugu“ koji podupire odnose i veze između političkih stranaka i privatnih firmi i uz pomoć koga i vladajuće stranke i vlasnici privatnih firmi „izvlače“ novac i druge resurse iz državnog sektora.

– Takođe, u razgovorima je ukazano i na takozvani „sistem donacija“, koji podrazumeva da se participacija u promotivnim stranačkim aktivnostima (npr. odlazak na skupove) neretko “nagrađuje” prekovremenim satima i bonusima, da bi se potom deo tih bonusa “prelio” u stranku tako što je od zaposlenih zahtevano da određenu sumu uplate na račun stranke kao dobrovoljnu donaciju – kaže naš sagovornik.

Svi ovi načini, napominje, zloupotrebe javnih resursa nisu karakteristični samo za republičke izbore, naprotiv, još su vidljiviji na lokalnim izborima.

– Jedan od glavnih nalaza posmatračke misije Crte sa izbornog dana u Lučanima u decembru 2016.godine je upravo masovna zloupotreba javnih resursa – konkretno službenih automobila. Mobilni timovi Crte su pratili atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, u toku izbornog dana su primetili više od 200 automobila sa registarskim tablicama koje nisu iz Lučana, kao i vozila bez registarskih tablica. Vozila su kružila, zadržavala se u blizini skoro svih biračkih mesta, a neidentifikovane osobe iz vozila komunicirale su sa biračima i članovima biračkih odbora. Rezultat daljeg istraživanja o vlasništvu nad tim automobilima je podnošenje 16 krivičnih prijava za zloupotrebu položaja odgovornih lica u 11 javnih organa i preduzeća iz Novog Sada, Pančeva, Vrbasa, Vršca, Šida i Ivanjice čija su vozila bila prisutna u Lučanima tokom lokalnih izbora – objašnjava Raša Nedeljkov.

Tužilaštvo odbacuje sve krivične prijave

Reč je, dodaje, o javnim organima i preduzećima Toplana Novi Sad, JKP Lisje, Grad Novi Sad, JKP Čistoća Novi Sad, JP Gradsko saobraćajno Novi Sad, Gradska uprava grada Pančeva, JKP Drugi oktobar Vršac, Poljoprivredna stručna služba Vrbas, Opštinska uprava opštine Šid, Sportski savez opštine Šid, JKP Ivanjica.

– Kako nije izgledno da delatnost ovih preduzeća, tj. njihovih vozila podrazumeva prisustvo na izbornom danu u Lučanima, postojala je osnovana sumnja da su odgovorna lica zloupotrebila javne resurse u korist stranke. Gotovo šest godina kasnije, imamo nekažnjivost kao ishod većina od ovih postupaka – tužilaštvo je odbacilo do sada devet krivičnih prijava, dok za ostale postupci još traju. U pojedinim slučajevima su zvanična objašnjenja državnih organa zbog čega su slali vozila u Lučane potpuno apsurdna. Tako je na primer prijava protiv Opštinske uprava Šid odbačena, jer je opština tvrdila da su službenici poslati na službeni put zbog uzponavanja sa kvalitetom javne rasvete u Lučanima, dok je protiv GSP Novi Sad prijava odbačena, jer je navodno vozilo koristio direktor o svom trosku van radnog vremena sto je dozvoljeno propisima preduzeca, te da je bio posmatrač na izborima – kaže direktor Crte.

Da li se praksa nameštanja izbora u Srbiji preliva na region: Uhvaćeni "naprednjački" kupci glasova protiv Dodika u RS 4
foto FoNet Milica Vuckovic

On dalje napominje da je protiv gradske uprave Pančeva krivična prijava odbačena jer je službeni put organizovan na osnovu protokola o saradnji mesnih zajednica Jabuka i Parmenac, te da je gradska uprava ustupila MZ Jabuka na korišćenje vozilo. I baš su se svi ovi službeni putevi odigravali za izborni vikend 15-16.decembra 2016. godine – kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari