Ko je "naprednjak" Vlada Mandić, saslušan u MUP-u Republike Srpske? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

“Bivši rukometarš, plejboj, ali i poverljivi čovek SNS-a za prljave poslove, svojevremeno je optužen, pa oslobođen za pokušaj ubistva. Sin je Momčila Mandića, u svoje vrijeme tajkuna Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca” – ovako portal Nova.rs opisuje Vladu Mandića koji je sinoć, zajedno sa Adamom Šukalom saslušan u MUP-u RS.

Policija je sinoć u Banjaluci na saslušavanje privela Vladu Mandića i Adama Šukala, funkcionere Srpske napredne stranke.

Policajci su zaustavili automobil u kojem su bila njih dvojica, pretresla vozilo, a potom ih, navodno bez objašnjenja, privela. Oni su saslušani u policiji, a potom pušteni, ali nije jasno da li su saslušani u svojstvu građanina ili ih organi entiteta RS sumnjiče za neko krivično djelo.

Adam Šukalo je bivši poslanik SNS u Skupštini Srbije, dok je Vladimir Mandić bivši rukometaš i takođe istaknuti član vadajuće partije u Srbiji.

Obojica su članovi Glavnog odbora SNS.

“Vlada Mandić je poznat u srpskoj javnosti kao bivši rukometaš ima i svoju mračnu stranu. On je optužen da je pomagao u pokušaju ubistva bivšeg vozača njegovog oca Dejana Markovića 2002. godine. Prema navodima optužnice, Mandić je namamio Dejana Markovića, inače bivšeg vozača njegovog oca Momčila Mandića, na Ušće gde ga je ranio njegov rođak Draženko Mandić”, piše Nova.rs.

Apelacioni sud je 2016. godine pravosnažno oslobodio Vladu Mandića za pokušaj ubistva.

“Vlada Mandić je, po nekim informacijama, između ostalog zadužen i za „povjerljive poslove“ SNS-a, među koje spada i rasturanje protesta i mitinga opozicionih stranaka u Srbiji, a svojevremeno je viđan i u Crnoj Gori. Tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću privođen je u sa još osam osoba, među kojima je bila i „bezbjednosno interesantna osoba“ iz Beograda Dane Šijan”, piše Nova.

Rukometaš je inače sin Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi Radovana Karadžića.

Stariji Mandić je uhapšen 2003. godine u Budvi i isporučen Bosni i Hercegovini zbog optužbi za organizovani kriminal.

Hapšen je i u Srbiji, u akciji „Sablja“ poslije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Osim što je bio ministar, Momčilo Mandić je u ratno vrijeme postao i uspješan „biznismen“. U njegovom vlasništvu je naftna kompanija „Manko“, nekoliko benzinskih pumpi i drugih firmi čija vrijednost je procijenjena na više desetina miliona eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari