Da li se Vučić, nakon rezolucije EP, javno odrekao evropskog puta? 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o rezoluciji Evropskog parlamenta, da Srbija ne samo da neće uvesti sankcije Rusiji i rešiti odnose sa Kosovom, nego da neće ni da razmatra stav Evropskog parlamenta, čini se da je režim definitivno odustao od evropskog puta Srbije”, smatra peoevropska opozicija.

Desno orijentisana opozicija, međutim, tvrdi da, nakon te rezolucije EP, Vučićevo NE sankcijama Rusiji i međusobnom priznanju Beograda i Prištine jedini mogući i pravi odgovor na ucene koje dolaze iz EU.

Da podsetimo, predsednik države na pitanje kako će Srbija sa odgovori na zahteve EP rekao je doslovce: „Lepo, pristojno i učtivo – nećemo, ili još pristojnije – nećemo da razmatramo“.

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, ocenuje za Danas da se Srbija prvi put od 2000. godine javno odrekla evropskog puta.

“Nema parlamenta u Srbiji. Srbija nema institucije, nema podele vlasti. Zato se Vučić i opredelio, umesto evropskih integracija, za izolaciju i put u radikalsku budućnost “srpskog sveta” jer mu ona donosi neograničenu moć, bez ikakve kontrole. Sa jedne strane prezire zapad, a sa druge strane divi se autokratijama istočnog modela. U tom divljenju ima i ne tako malog straha od Putina i Rusije. Ali to je bilo jasno od samog početka. Svih ovih deset godina mnogi su mu verovali, posebno deo građanske Srbije, deo nevladinog sektora i deo međunarodne zajednice da će Srbiju približiti zapadu. Kupovao je vreme i sve ih je izigrao. Građanima je obećavao evropski standard života, a onima koji su ga naivno doveli na vlast 2012. rešenje kosovskog pitanja. Nikome nije ispunio obećano”, ističe Božović i dodaje da svako ko je radikalima poverovao u Srbiji završio je kao američki Senator Marfi kome je Aleksandar Vučić rekao: “nazovi me za 60 dana”.

I danas, kaže, posle potrošenih deset godina i dalje nastavlja da drži u uverenju neke zapadne državnike da svojim naporima na stvaranju sada novog projekta “Open Balkana” rešava i Kosovski čvor.

“To jednostavno nije istina. Suština je da želi da uvuče ceo Zapadni Balkan u sivu zonu evropskog kontinenta, a da onda on i Rama, svako u svom srpskom i albanskom svetu, kao neke dahije Zapadnog Balkana igraju na kartu “faktora stabilnosti” u jugoistocnoj Evropi i tako da preko mira kupuju svoj spokoj na vlasti. Ali ta vremena su davno prošla i žao mi je što Srbija ima političku elitu zaglavljenu u vrednosnim krugovima devedesetih”, napominje Božović.

Biljana Stojković, kopredsednica političke organizacije “Zajedno” veruje da se Vučić neće usuditi da odustane od evropskog puta, bez obzira što bi to on intimno želeo .

“Vučić više ne može da balansira i došla su na naplatu sva obećanja koja je dao međunarodnoj zajednici i zbog kojih je i dospeo na vlast. Pratićemo u narednim danima migoljenje oko podignutih tema. Važnije od narativa za unutrašnju upotrebu jeste ono što će izgovarati u prisustvu stranih diplomata. Pretpostavljam da će teme preneti na parlament, iz pozadine raditi na evropskoj agendi, ali da će nam se u javnosti predstavljati kao izmučeni državnik. Konačne odluke će izbeći da predstavi kao sopstvenu volju”, uverena je Stojkovićeva, dok Dragana Rakić, zamenica predsednika DS smatra da je bitnije od onoga što Vučić izjavljuje u dnevno političke svrhe ono što radi, što će raditi i odluke koje će donositi.

Rakićeva napominje da i Vučić zna da nije moguće da Srbija bude deo nekakvog saveza sa Rusijom, niti da bude politički neutralna kada su sve druge države u našem okruženju opredeljene.

“Iako je suštinski antievropejac on zna da je istina ono na šta DS uvek podseća – da bez podrške evropskih partnera i jasne proevropske politike nije moguće rešavati ogromne probleme u kojima se naše društvo nalazi. Svestan je činjenice da bi čak i samo najava uvođenja viza građanima Srbije za njega značila pad rejtinga i nepremostive probleme, a kamoli ako bi došlo do povlačenje investicija, ili eventualnih sankcija našoj zemlji od strane EU. To bi za njega i režim koji je nametnuo značilo siguran kraj vladavine i odlazak u ružnu proslost”, ocenjuje zamenica predsednika DS.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, komentarišući Vučićevo NE sankcijama Rusiji i Ne međusobnom priznanju Kosova, primećuje da on koristi ovaj period u kome nema ni parlamenta ni vlade da se igra sa našim sudbinama i spašava pre svega svoju poziciju na vlasti.

“ Zato se i odugovlači sa konstituisanjem Skupštine, a vladu ćemo verovatno dobiti poslednjeg dana roka, kako bi on mogao samostalno da trguje strateškim pravcem naše države. Mi smatramo da je važno usaglasiti spoljnu politiku sa EU, ali i unutrašnju sa standardima EU u borbi protiv kriminala u koji je ogrezao naš državni vrh, zatim u slobodi medija, borbi protiv siromaštva. Zato je za nas važno da Srbija ne bude izolovana i usamljena u podršci Ruskoj agresiji, već deo evropske porodice naroda. EU nije idealna i imamo puno kritika za stanje EU, ali je to najbolji izbor za nas”, ističe Lazović.

Za razliku od proevropske opozicije Boško Obradović, lider Pokreta Dveri smatra da je Vučićev odgovor na rezoluciju Evropskog parlamenta jedini mogući u ovom trenutku.

Srpski pokret Dveri zahteva i hitnu posebnu sednicu novog saziva Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji Evropskog parlamenta. “Naš predlog će biti da Narodna skupština odbaci ucene koje proističu iz rezolucije EP”, poručuje u izjavi za Danas, lider Dveri.

Komentarišući rezoluciju Evropskog parlamenta i Vučićev odgovor Obradović ističe da bi bilo koji srpski državnik, koji drži do slobode, nezavisnosti i dostojanstva Srbije i njenih građana morao da odgovori sa NE, poput Vučića.

“Srpski pokret Dveri zahteva hitnu posebnu sednicu novog saziva Narodne skupštine na kojoj bi se raspravljalo o rezoluciji Evropskog parlamenta. Naš predlog će biti da Narodna skupština odbaci ucene koje proističu iz rezolucije EP”, poručuje u izjavi za Danas lider Dveri.

I za Narodnu stranku i Zavetnike neprihvatljivi su pozivi EP za međusobno priznanje Beograda i Prištine.
MIlica Đurđević Stamenkovski napominje da je suverena spoljna politika, koncept koji Zavetnici zastupaju od osnivanja.

Ona, ipak, smatra da je još rano da se daju ocene učićevom stavu , jer nije jasno da li je u pitanju samo retorika, ili odlučna namera da Srbija istraje i ne podlegne pritiscima.

“Nije dovoljno reći da nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo. Potrebno je obustaviti praksu potpisivanja svih sporazuma kojima se Srbija razvlašćuje na KiM. Nedavno smo slušali slične izjave, koje su tri dana kasnije rezultirale novim sporazumom sa Prištinom, kojim smo ponovo napravili vrlo štetne ustupke”, napominje Stamenkovski Đurđević.

Prema njenim rečima Srpska stranka Zavetnici će uvek biti opozicija takvim i sličnim pojavama, ali nikada neće biti suprotstavljena bilo kojoj odluci koja je u skladu s državnim i nacionalnim interesima Republike Srbije.

“Tačno je da nas je ovakav stav i u prošlosti koštao, jer smo bili proglašavani režimskim satelitom, ali nismo važni mi, važna je Srbija, i to je cena koju ćemo uvek biti spremni da platimo”, zaključuje šefica poslaničkog kluba Zavetnici.

I Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke smatra da su neprihvatljivi pozivi na međusobno priznavanje, odnosno priznavanje samoproglašenog Kosova, kao nezavisne države.

“Pored poziva EP na usklađivanje sa spoljnom politikom, za građane Srbije i naše interese je mnogo važniji nedvosmisleni poziv da se na unutrašnjem planu uskladimo sa evropskim vrednostima, standardima i pravilima. Veoma je važno i što je Evropski parlament ukazao, mada u uvijenoj diplomatskoj formi, na „ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, a koji razaraju našu državu i društvo”, poručuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari