"Tema Kosova je triger za desnicu, ali će je Vučić zatrpati": Da li su Dveri, Zavetnici i Novi DSS podigli sebi rejting sednicom o Kosovu? 1Foto: Print screen RTS 2

Tema Kosova je jak emotivni triger i pobuđuje mnoge reakcije kod građana, posebno kod birača i simpatizera desnice, ali krakoročno, jer će lider SNS Aleksandar Vučić gledati da ga zatrpa ekonomijom, infrastrukturom i drugim temama.

Svako vreme koje dobiju u tako gledanom terminu na RTS značajno je za svaku partiju, a pogotovo za ove manje, pa se može reći da je takozvana patriotska desnica Novi DSS, Dveri, Zavetnici i POKS nastupom u Skupštini na sednici o Kosovu, stekla određene poene, ali moraju u kontinuitetu da sprovode tu politiku i da je plasiraju u medije ili na druge načine, kako bi te stečene simpatije i poene zadržali, kažu sagovonici Danasa komentarišući kako će ponašanje i govori ove desnice prvog dana skupštinskog zasedanja uticati na njenu popularnost.

Usijana atmosfera prvog dana skupštinskog zasedanja o Kosovu, tokom kog je umalo došlo do ozbiljnog fizičkog sukoba između poslanika vlasti i opozicije, uzbudila je predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića, koji je sutradan poslanicima patriotske opozicije rekao da su obrukali državu, zbog slika i snimaka koje su otišle u svet, i da ono što su uradili nije išlo njima u prilog.

Vučić je to govorio iz pozicije onog kojem se može da istraživanja javnog mnjenja radi gotovo svakodnevno, pogotovo tokom dvodnevne sednice Skupštine. Ali je, čini se, namerno izostavio da prekori i poslanike vlasti koji su takođe učestvovali u odguravanju, hvatanju za revere i psovanju opozicije ispred klupe u kojoj je Vučić sedeo.

Moguće da su istraživanja pokazala i pad njegovih pozitivnih ocena, pa je drugog dana skupštinske rasprave o Kosovu došao, čini se, staloženiji i mirniji.

Mirni su bili i poslanici Dveri, Novog DSS, Zavetnika i POKS-a koji su u četvrtak, osim čvrstih stavova i argumenata protiv Vučića koji je prema njihovom sudu pristao na predaju Kosova, transparentima, dobacivanjem, ustajanjem i prilaženjem klupama gde sede ministri i predsedavajući, zaista naelektrisali atmosferu insistirajući na, pokazalo se nemogućem, a to je da predsedavajući poštuje Poslovnik i poslanike opozicije.

Prethodno su održali zajedničku konferenciju za novinare i poručili da će ubuduće nastupati zajedno i da imaju 28 poslanika, te da iza njih stoji pola miliona glasača.

Kako je skupštinski nastup uticao na njihov rejting, pitali smo istraživača agencije Faktor plus Predraga Lacmanovića.

On ukazuje na to da su tokom skupštinskog zasedanja imali priliku da govore svi predstavnici stranaka.

– I svako vreme koje dobiju u tako gledanom terminu na RTS značajno je za svaku partiju, pogotovo za ove manje, koje takvih trenutaka imaju manje od ovih na vlasti ili onih koje drže neke medije. Može se reći da stiču određene poene, jer imaju priliku da promovišu svoje stavove i ideje, ali pitanje je koliki je efekat toga – kaže Lacmanović.

Kako pojašnjava, potreban je kontinuitet.

– Moraju u kontinuitetu da sprovode tu politiku i da je plasiraju u medije ili na druge načine kako bi te stečene simpatije i poene zadržali. Odnosno kako bi njihov rejtig bio veći. Ne može se reći da su oni u četvrtak rekli nešto i od toga profitirali – izričit je Lacmanović.

A Dejan Bursać, saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da su patriotsku desnicu, pre svega Dveri, glasači i ranije percipirali kao nešto agresivniju političku opciju u javnom nastupu, što se potvrdilo prilikom nekih ranijih događaja i u Skupštini i tokom ranijih protesta.

https://www.danas.rs/vesti/politika/skupstina-dan-drugi-vucic-usmerava-raspravu-tvrdi-da-nije-ucenjen/

– Nisam siguran kako građani gledaju na Zavetnike i Novi DSS u tom smislu, jer mislim da je njihov imidž bio nešto konzervativniji i umereniji. Čvrst u stavovima, ali umereniji u javnom nastupu. Pa će biti zanimljivo da li će glasači na to reagovati pozitivno ili negativno. Da je tema neka regularna, verovatno bih rekao da bi glasači negativno reagovali na ponašanje jer se u nekim ranijim primerima pokazalo da glasači ipak ne vole agresiju u javnom nastupu. Ali pošto je tema visoko emotivna, Kosovo, i pobuđuje mnoge reakcije kod građana, a posebno kod birača i simpatizera desnice, može biti da će im takav stav doneti čak i neki pozitivan poen – ukazuje Bursać.

Na pitanje koliko su ti bilo pozitivni bilo negativni efekti dugotrajni, odgovara da to zavisi kako se cela stvar bude razvijala.

– Mislim da na građane primarno utiče ekonomsko stanje. Tj, ako bude više ekonomskih problema građani će se više okretati opoziciji. Pitanje Kosova je vrlo jak emotivni triger, ali krakoročni, jer mislim da će Aleksandar Vučić gledati da ga zatrpa ekonomijom, infrastrukturom i drugim temama. Tako da iz tog ugla možemo gledati hoće li efekti biti kratkoročni ili ne – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari