Da li su realne najave da novu vladu dobijemo tokom avgusta, skoro dva meseca pre isteka krajnjeg roka? 1foto FoNet/Vlada Srbije

Srbija bi zaista vladu mogla da dobije krajem avgusta ili početkom septembra, skoro dva meseca pre isteka krajnjeg roka u novembru, smatraju sagovornici Danasa, izvršni direktor Cesid Bojan Klačar i politikolog Boban Stojanović.

Oni kažu da će se to dogoditi jer je neophodno da početak jeseni vlada dočeka u punom mandatu imajući u vidu ozbiljnost problema sa kojima se Srbija suočava kao i zbog toga što je lider SNS, Aleksandar Vučić, već odavno podelio karte za ministarska mesta i da mu he jedina nepoznanica pozicija Nebojše Stefanovića, sadašnjeg ministra obrane kojeg mediji, stranačke kolege i bivši saradnici, optužuju da je „radio o glavi“.

Vučićeve diplomatske aktivnosti, koji će kao predsednik Srbije ugostiti španskog premijera, odložile su održavanje konstitutivne sednice Skupštine sa kraja ove nedelje na početak sledeće, dakle za ponedeljak 1. avgust.

Krajnji zakonski rok za održavanje konstitutivne sednice je 4. avgust.

I zato se sa njom sada mora požuriti, jer je skoro maksimalno iskorišćen jednomesečni rok koji je počeo 5. jula kada su objavljivanji konačni rezultati parlamentarnih izbora.

Nakon konstituisanja parlamenta, počinje drugi, komotniji rok od 90 za formiranje nove vlade.

Vučić je njeno formiranje najavio za sredinu avgusta.

Ipak, ne bi bio prvi put da se formiranje vlade najvljuje i odlaže, pa se postavlja pitanje zašto bi sada bio drugačiji slučaj.

Klačar za Danas kaže da treba očekivati da će izvršna vlast biti formirana puno pre krajnjeg roka i verovatno to može biti i u avgustu.

– Dva su razloga za tako nešto. Prvo dve velike i jasne najave samog predsednika Vučića (jednom na zakletvi, drugi put pre nekoliko dana) da će se formiranje vlade ubrzati i, drugi, zato što je neophodno da početak jeseni vlada dočeka u punom mandatu imajući u vidu ozbiljnost problema sa kojima se Srbija suočava. Jesen i zima će biti izazovni i tim izazovima mora da se bavi vlada u kojoj su ministri fokusirani na taj posao, bez dilema da li će tu ostati ili ne. Takva situacija traži sigurnost i predvidivost – ukazuje Klačar.

A Stojanović smatra da je Vučiću već dosta priče oko vlade i da bismo možda i mogli da je dobijemo u avgustu ili početkom septembra.

Prema njegovom sudu, jedina nepoznanica za Vučića je politička budućnost sadašnjeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

– Suštinski tu ima jedno važno pitanje, a to je Nebojša Stefanović. I od toga zavisi dinamika formiranja Vlade. Čekanje zbog eventualno nekog novog napada na njega i još jedan pokušaj obračunavanja ili će Vučić opet morati da ga ostavi na mestu ministra i naravno pitanje kog. Sve ostalo verujem da je Vučić još davno odlučio – kaže Stojanović za Danas.

A budući poslanici opozicije delom smatraju da su priče o formiranju vlade letnje teme i negoduju zbog ponašanja Vučića.

Predsednik Izvršnog odbora DS Srđan Milivojević saopštio je da, čak i u zemlji razorenih institucija, deluje prilično nezamislivo da predsednik stranke zakazuje održavanje konstitutivne sednice Narodne skupštine.

On se pita po kom članu Ustava Vučić preuzima i posao od Ivice Dačića, predsednika parlamenta u prethodnom sazivu koji je jedini ovlašćen da je zakaže.

A Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, smatra da će vlada biti formirana tokom avgusta ali ne veruje u njenu dugovečnost ni uspešnost.

On je gostujući na televiziji N1 rekao da ne očekuje supštinske promene u vladi koju smatra vladom kontituiteta.

Stefanović smatra da su spekulacije ko će biti u vladi letnja tema a bio bi iznenađen da u njoj bude Nebojša Stefanović, sadašnji ministar odbrane.

Dok u njoj očekuje, kako je rekao, „dokazane asove“ poput Siniše Malog, sadašnjeg ministra finansija.

Kao građaninu bi mu bilo drago da dokazano problematični ljudi, poput Aleksandra Vulina, sadašnjeg ministra policije, ne budu u vladi.

Redosled događaja do formiranja vlade Vučić je najavio nakon održanih konslutacija s predstavnicima parlamentarnih lista.

Tada je rekao da očekuje da ga predstavnici liste okupljene oko SNS obaveste o tačnoj većini koju su obezbedili u parlamentu, kako bi nakon toga mogao da nastavi ustavnu proceduru u vezi sa imenovanjem mandatara.

On je tada dodao i da bi uskoro trebalo da počnu razgovori između SNS i SPS i da će nakon toga biti obavešten da li će imati zajedničku većinu.

Iako se iza zatvorenih vrata možda i vode razgovori između SNS i SPS, javnost o tome ništa ne zna.

Vučić je prošlog ponedeljka naveo i da ga je tokom konsultacija koalicija okupljena oko SNS obavestila da će imati većinu između 130 i 160 poslanika i da očekuje informaciju o kolikoj većini je reč nakon formiranja Skupštine Srbije.

„Očekujem da dobijem informaciju iz najveće stranke iz Srbije, da mi kažu koga žele, ali pre toga da me obaveste. Istog dana kada dobijem od njih sve informacije, ja ću u roku do 24 sata da odredim mandatara i tu prestaje moja uloga“, naveo je Vučić.

A par dana kasnije je pojasnio da će svoj stav i mišljenje o sastavu vlade izneti na stranačkim organima.

Koju većinu SNS i sa kim ima takođe javnost još pouzdano ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari