Da li su SAD "srušile" Kurtija u korist Hotija? 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Dezinformisanje predstavlja sastavni deo politike širom Zapadnog Balkana, bez izuzetka.

Ali, iako se o dezinformisanju često diskutuje u kontekstu „spoljašnih pretnji“ za funkcionisanje vlasti i demokratije, ova studija pokazuje da „spoljni igrači“ nisu najveći „krivci“, navodi se u studiji Odeljenja praktičnih politika za spoljne odnose EU o lažnim vestima i dezinformacijama na Zapadnom Balkanu, rađenoj za potrebe Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Autori izveštaja ocenjuju da u „državama poput Srbije i Crne Gore, gde politikom dominira jedna grupa, dezinformacije imaju običaj da slede stranačke linije, služeći interesima onih koji imaju moć, kako bi se podrila opozicija“, dok je na Kosovu „politika neobično podložna vestima, stoga i dezinformacijama, iz inostranstva“.

„Srpske dezinformacije igraju tu važnu ulogu, ponekad uz podršku ruske mreže dezinformisanja. U poslednje vreme interesi Trampove administracije su takođe ušli u igru“, tvrdi se u izveštaju. Kao ilustracija za takvu praksu navode se tvitovi specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela. „Frustriran zbog onoga što je doživeo kao opstrukciju od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Grenel je očigledno organizovao da senator Dejvid Perdju i sin američkog predsednika Donald Trump junior na Tviteru iznesu stav kojim sugerišu da će SAD povući svoje trupe sa Kosova. Ambasador Grenel je tada ovo upotrebio kao pretnju, koju nije uputio američki zvaničnik, u pregovorima sa Kurtijevim koalicionim partnerima, prouzrokovavši na ovaj način izglasavanje nepoverenja kojim je oborena Kurtijeva vlada“, tvrdi se između ostalog u studiji. Podsetimo, nakon Kurtija premijer je postao Avdulah Hoti.

Kako se konstatuje, takav potez (izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi) „naišao je na široku osudu u Evropi, uključujući zajednički demarš francuskog i nemačkog ambasadora u Prištini“. „Kao što pokazuje ovaj primer, strani faktor bio je u stanju da proizvede potpuno izmišljenu pretnju i stoga pokrene smenu vlade.“

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, čija stranka je bila najpre deo Kurtijeve vlade, a potom okrenula leđa Samoopredeljenju, odbacio je tvrdnje iz studije. Kako je preneo portal KoSSev, Mustafa je kazao da je to „očajnički pokušaj manipulacije istinom“.

On je, takođe, poručio da će zatražiti od Evropske narodne partije neophodna pojašnjenja „da se odbaci ove tendenciozna i ideološki motivisana studija“.

Pojedini politički akteri u Prištini tvrde i da je profesor Adam Fagan, jedan od autora studije, „povezan sa pokretom Samoopredeljenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari