Da li Vučić misli na rejting kada kaže poštovanje Ustava? 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iako odluke o vakcinaciji prepušta kako kaže struci, „brine i o kršenju Ustava, pravila i ravnopravnosti“ kada je reč o uvođenju mera kojima bi se na neki način sankcionisali oni koji se nisu vakcinisali ili uvela obavezna vakcinacija za sve ili neke poput zdravstvenih radnika

Upitan hoće li Srbija primeniti mere poput onih u Francuskoj gde zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu, predsednik Srbije kaže da u ovom trenutku ne može da podrži bilo kakve diskriminatorne mere, „što ne znači da nećemo imati izbora negde u budućnosti“.

– Pratimo pažljivo mere i Sebastijana Kurca (premijera Austrije) i Emenuela Makrona (predsednika Francuske) i ono što se zbiva u Nemačkoj. Videćemio šta možemo da uradimo da ne povredimo Ustav i važna pravila i da vodimo kako da obezbedimo veću sigurnost za građane, a da ne povredimo prava onih koji su nedisciplinovani i neodgovorni – naveo je danas predsednik.

Iako je ostavio mogućnost da se u budućnosti neke mere protiv antivaksera i uvedu, njegovo pozivanje na poštovanje najvišeg pravnog akta deluje sumnjivo, budući da predsednik svesno ili nesvesno gotovo svakodnevno krši svoja ustavom ograničena ovlašćenja, „preuzimanjem“ posla premijera i ministara.

Korak do prinude

I dok je do sada, moguće, igrao na duplu pobedu, u kojoj vakcina ima u izobilju, a nema prinude, ispostavilo se da ta igra nije dovela do visokog stepena vakcinisanosti stanovništva. Kada ni nagradni novac ni vaučeri za vakcinisane nisu urodili prodom, korak do „prinude“ je najnovija najava da će biti organizovana nagradna igra.

Budući da su mu istraživanja javnog mnjenja vrlo bitna, postoji mogućnost da mu ona u ovom trenutku govore da se ni uprkos eventualnoj obeveznoj vakcinaciji za određene grupe građana oni ne bi vakcinisali, i da bi to moglo da mu donekle smanji rejting, pred izbore kada je svaki glas bitan pogotovo u javnom sektoru.

Treba li verovati Vučiću kad ne želi da krši Ustav ili je nešto drugo u pitanju, možda strah od ugrožavanja rejtinga, pitali smo sagovornike Danasa.

Ministar zdravlja može da uvede ograničenja

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za Danas kaže da ne veruje da se Vučića uopšte tiču ustavna ovlašćenja.

– Inače, zabranu kretanja nevakcinisanima može da uvede ministar zdravlja, na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva. od zaraznih bolesti. Kad bi predsednik ove države imao respekt prema Ustavu ne bi se onako javno razbacivao milionima za izgradnju puta, jer to jeste kršenje Ustava – objašnjava ona.

Kako dodaje, samo je rejting zvezda vodilja.

– Ovako zadovoljava i vakcinisane i antivaksere i lokalno stanovništvo, kao i opšte, ono koje je fascinirano njegovom moći. Može se bez ikakvih načela u politici, ali se ne može večno, ma koliko društvo bilo trpeljivo – ukazuje Rakić Vodinelić.

Glasači i opasnost

Istoričarka Dubravka Stojanović, za naš list kaže da se od početka šali da su se vakcinisali opozicioni glasači sa okolinom, a da SNS izbegavaju tu „opasnost“.

– Ova izjava pokazuje da i Vučić to zna – navodi Stojanović.

Za reditelja Janka Baljka nema sumnje da se sve radi isključivo radi rejtinga.

– Iako svakodnevno krši Ustav i predsednička ovlašćenja ovo je bila zgodna prilika da se obrati ciljanoj glasačkoj grupi. I vakcinacija je duboko politizovana kao i svi ostali segmenti društva. Dok se predsednik i vlast deklarativno zalažu za masovnu imunizaciju njihovi mediji svakodnevno šire najgore antivakserske zavere. Na isti način kao što se godinama zalažemo za ulazak Srbije u Evropsku uniju dok ne prestaje svakodnevna kampanja protiv Evrope i njenih vrednosti – objašnjava Baljak.

A sociolog Jovo Bakić smatra da se izjavama onog ko nije u stanju da izgovori istinu ne treba baviti.

– Predsedniku SNS-a ne verujem ništa, a najmanje kada govori o njegovoj privrženosti Ustavu – zaključuje Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari