Da li zaoštravanje odnosa sa SAD otvara put većem uticaju Rusije? 1Foto: EPA/EFE/ ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN

Dok u narednih mesec i po dana najavljuje srpsku rezoluciju koju će potpisati američki kongresmeni, predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema se i za susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom 25. novembra.

Zasad, kako nam je rečeno u predsednikovom kabinetu susret dva predsednika i dalje ostaje u kalendaru, budući da nije nisu nagovestene nikakve promene.

O predstojećoj poseti Vučić će verovatno razgovarati danas sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a posle nekoliko neprijatnih po vlast vesti iz Vašingtona postavlja se pitanje kako će se Moskva ali i Vučić postaviti ukoliko se dodatno zaoštri odnos Amerike prema Srbiji.

Sagovornici Danasa očekuju da će Moskva dokle god može koristiti svoje investicije ovde i pokazivati da je zapadna demokratija neefikasna a da je na Beogradu da pokuša da ublaži narastajući negativan stav SAD diskretno demonstrirajući veću podršku iz Rusije na koju može da računa.

Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose, za Danas kaže da smo mi za Ameriku nedemokratska zemalja u tranzicji, što je očekivana novina u odnosu na stav američkih zvaničnika od pre godinu dana, s obzirom na to da nova administracija vraća u igru kriterije liberalne i socijalne demokratije.

– To bi trebalo da bude otrežnjenje za građane i vlast u Srbiji da shvati da je doba politike koja je do sad vođena završeno. Govorimo o populizmu, šovinizmu, etnonacionalizmu, da budemo blagi, i ozbiljnoj podršci nastanku neonacističkih i naofašističkih ideologija – navodi Janjić.

On ukazuje na to da će iz Amerike stizati sve jače poruke o tome da treba promeniti odnos prema medijima, javnosti i demokraskim vrednostima.

– To se ne tiče samo vlasti već i svih onih u opozicji koji indirektno ili direktno podržavaju ovu vlast i ove vrednosti. Pismo kongresmena je tačno odmerilo dokle ide. Ni oni nisu potegli najajče argumente, a to su promocija i podrška ratnim zločinima i zločina i nepriznavanje postojanja zločina – objašnjava Janjić.

Kako dodaje opozicija ne treba da se raduje da će Amerika menjati vlast.

Upitan kako će se u takvim okolnostima ponašati Moskva i Vučić u odnosu sa Rusijom, on odgovara da velike sile vole da rade sa dužnicima.

– Vučić ima puno obećanja Americi, ali i opozicija. Boris Tadić ih ima toliko da ne sme da se pojavi. Velike sile teraju dužnike da izvršavaju obeveze prema njima. Ni Moskva nije srećna. Pogledajte samo akcije gde je investirala i očekivala, ali se ništa nije dogodilo, od upada u parlament Severne Makedonije, državni udar u Crnoj Gori, pa događanje naroda „Ne damo svetinje“. Šta je rezultat? Severna Makedonija uđe u NATO, Crna Gora ostade u NATO. Rusi su uložili a njhovi igrači nisu u vlasti. Kako mogu da budu zadovoljni podizvođačima radova, što je bio deo srpskih struktura, kada nisu odradili zadatak – ukazuje Janjić.

Prema njegovim rečima, mi nismo u interesnoj sferi Moskve.

– Ona će dokle god može koristiti svoje investicije i pokazivati da je zapadna demokratija neefikasna. Ali je Moskvi jasno da gubi tu bitku. Moskva neće napustti svoja potraživanja i neće napustiti energetski sektor i neće više razgovarati o tome sa ovom vlašću. Nema potrebe. To je promena. Menjaju se odnosi svih. Sve će zavisti od toga koliko oni koji u Srbji drže finsnijsku, bezbednosnu i političku moć, počnu da menjaju svoje sadašnje politike. Sa sadašnjim politikom su došli su do toga da ih niko neće – kaže Janjić.

A politički analitičar Dragomir Anđelković, navodi da u slučaju većih pritiska SAD na Srbiju i produbljivanja već pokrenute ofanzive usmerene ka Republici Srpskoj, za očekivati je da će Moskva pružiti još veću podršku sprskom faktoru.

– Prvo, između Srbije i RS sa jedne strane, i Ruske federacije sa druge, postoje uistinu partnerski odnosi i za očekivati je da nas Moskva ne ostavi u nevolji. Drugo, što je realno još bitnije, Rusi imaju svoje geopolitičke interese i ide im u prilog da na raznim meridijanima pokažu da uspešno mogu da pariraju Vašingtonu i njegovim saveznicima – smatra Anđelković.

I dodaje da je za nas, koliko bitno da možemo da računamo na veću potporu Kremlja ako to bude potrebo, toliko važno i da probamo da izbegnemo da nam ona uistinu postane neophodna.

– Jer male zemlje u vezi sa kojima eskalira obračun velikih, teško iz toga mogu da izađu bez ozbiljne štete. Tako da je sada na Beogradu da pokuša da ublaži narastajući negativan stav SAD diskretno demonstrirajući veću podršku iz Rusije na koju može da računa, ali uporedo nastojeći i da izbegne prekomerno zaoštravanje odnosa sa vodećim zapadnim silama, prihvatajući one ustupke koji ne ugrožavaju naše vitalne nacionalne interese. To nije lako izvesti ali je bitno na tome filigranski raditi – zaključuje Anđelković.

Podsetimo, Srbiji nije stigao poziv za učešće na Samitu za demokratije čiji je domaćim američki predsednik, a grupa američkih kongresmena je u pismu predsedniku SAD ukazala na neslobodu medija i korupciju koje goneriše srpku predsednik.

Kako je Danas već pisao ovo su jasne poruke Amerike Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari