Dačić: Amerika upozorila Kurtija da formira ZSO, Milićević neće biti ministar prosvete 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pohvalio je stav Sjedinjenih Američkih Država povodom najnovijih dešavanja na Kosovu, jer su SAD jasno upozorile Aljbina Kurtija da mora da formira Zajednicu srpskih opština.

Dačić je na televiziji Prva rekao da su svi sada ljuti što je Kurti preduzeo jednostrane korake, pa umesto normalizacije na Kosovu imamo eskalaciju.

„Priština je navikla da bude miljenik zapada i nisu se do sada suočavali sa pretnjama. Ovo što su Amerikanci rekli, to ne možete čuti iz usta Evropljana“, rekao je Dačić govoreći o uskraćivanju poseta kosovskih političara SAD-u kao i otkazivanje zajedničke vojne vežbe.

Šef srpske diplomatije rekao je da bi voleo da vidi stavove evropskih zemalja na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) u Strazburu pošto su nedavno otpočeli proceduru primanja Kosova kao znak dobre volje za konstruktivno ponašanje i dodao da neke zemlje imaju „dvostruke standarde“, jer se, na primer, nije čuo stav Nemačke povodom najnovijih sukoba.

Dačić je naveo da novi izbori jesu rešenje, ali da se sada prevashodno govori o smirivanju situacije.

Ironija je, kako kaže, što je Srbija bila uvek zahvalna KFOR-u, italijanski vojnici su čuvali manastire, a posebno mu je žao što je došlo do incidenta sa mađarskim snagama, s obzirom na to da su Srbija i Mađarska u odličnim odnosima, a za to je okrivio komandu KFOR-a.

Ponovio je da je cilj Srbije da se Srbi izbore za svoja prava i neće dozvoliti pogrom na Kosovu.

„Mi smo spremni da, ako ima potrebe za tim, zaštitimo naš narod, ali se nadamo da do toga neće doći“, rekao je Dačić.

Zahtev opozicije da Skupština raspravlja o Kosovu nazvao je nezrelim i dodao da je ovde reč o državnom pitanju i zaštiti nacionalnih interesa, te da treba biti jedinstven.

Odgovarajući na pitanja kao predsednik Socijalističke partije Srbije, Dačić je rekao da još ne zna da li će njegova stranka biti deo pokreta za narod i državu čije je formiranje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naveo je da je pred prošle izbore predlagao zajednički nastup, ali da je SNS to tada odbio.

Sada je ta tema pristupanja otvorena, ali, kako je rekao Dačić, neće doći do gašenja SPS-a.

Dačić je ponovio da je Đorđe Milićević privremeno rešenje i da on neće biti ministar prosvete.

Demantovao je tvrdnje da je Milićević za vršioca dužnosti imenovan bez znanja SPS i dodao da ta partija ima mnogo dobrih kadrova da na mestu ministra zamene Branka Ružića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari