"Dačić je odavno trebalo da ode u istoriju": Sagovornici Danasa o izjavi šefa diplomatije povodom fotografije ambasadora SAD sa tužiteljkama 1 Foto: Twitter/Američka ambasada/@USEmbassySerbia - Beta/Milan Obradović

Izjavu Ivice Dačića,šefa diplomatije, da je to što se američki ambasador Kristofer Hil slikao sa dve smenjene tužiteljke – grubo mešanje u unutrašnje stvari Srbije – sagovornici Danasa ocenjuju da je reč o ministru koji bi odavno trebalo da se nađe u političkoj istoriji, s obzirom na prećutkivanje ili direktno kršenje javnog interesa.

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno, kaže za Danas da povodom izjave ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića, u vezi sa susretom koji je ambasador SAD, Kristofer Hil, imao sa hrabrim tužiteljkama Savović i Paunović – ministar je promašio i metu i temu.

Sramota je što Dačić nije digao glas

– Kako, gospodine ministre, može biti da se američki ambasador meša u unutrašnje poslove Srbije kada izjavi da podržava nezavisnost pravosuđa. Naša zemlja je kandidat za članstvo u EU, pa je utoliko snažnija ustavna obaveza izvršne vlasti da stane u zaštitu samostalnosti tužalaca i nezavisnosti sudaja – ističe Zelenović.

Vi ste ministre deo te izvršne vlasti,dodaje, i sramota je što niste digli glas protiv toga sto beogradski viši tužilac vodi ovaj organ protivno zakonu.

"Dačić je odavno trebalo da ode u istoriju": Sagovornici Danasa o izjavi šefa diplomatije povodom fotografije ambasadora SAD sa tužiteljkama 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

– A, još je veća sramota da spočitavate stranom diplomati koji poručuje javnosti da nezavisno pravosuđe i pravnu državu treba braniti. Zajedno poziva građane Srbije da stanu u zaštitu hrabrih ljudi u pravosuđu, zato što je to način da odbranimo normalan život, koji nam je uskraćen. Ne može nas od despotske vlasti odbraniti ni američki, niti bilo koji drugi ambasador. Moramo to učiniti sami. Što pre, to bolje – zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo,Ivica Dačić ocenio je povodom sastanka američkog ambasadora Kristofera Hila sa smenjenim tužiteljkama, da postupak američke ambasade predstavlja otvoreno i grubo mešanje u unutrašnja pitanja jedne suverene države – Srbije.

“Znam da velikim silama izgleda da sve mogu, ali zamislite kako bi to izgledalo kada bi u našoj ambasadi u SAD Marko Đurić primio nekog američkog tužioca ili sudiju?!”, rekao je Dačić za Tanjug, nakon što je na Instagramu američke ambasade objavljena informacija o tom sastanku.

On je ocenio da je ovaj postupak „u direktnoj suprotnosti sa željom za razvojem dobrih bilateralnih odnosa“.

"Dačić je odavno trebalo da ode u istoriju": Sagovornici Danasa o izjavi šefa diplomatije povodom fotografije ambasadora SAD sa tužiteljkama 3
Foto M.P. / Bojan Kostres

Dačić je mnogo bliži vrednosnom sistemu “kadija te tuži kadija ti sudi”

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže za Danas da podrška tužiteljkama koje se bore za dostojanstvo svoje profesije i nezavisnost pravosuđa je podrška normalnoj, demokratskoj i pristojnoj Srbiji.

– Naravno da Dačić to ne razume i da mu to ne prija. On je mnogo bliži vrednosnom sistemu “kadija te tuži kadija ti sudi”. Da živimo u zemlji u kojoj su zakoni na prvom mestu Dačić bi i sam podržao tužiteljke. Ovako za takvu državu ćemo se morati izboriti između ostalog i tako što ćemo Dačića i njemu slične poslati u istoriju zaključuje on.

Nedim Sejdinović, novinar, kaže za Danas da je Srbija je svojom politikom, koju baš simbolišu Ivica Dačić, Vojislav Šešelj, Aleksandar Vučić i Slobodan Milošević – odavno izgubila suverenitet.

"Dačić je odavno trebalo da ode u istoriju": Sagovornici Danasa o izjavi šefa diplomatije povodom fotografije ambasadora SAD sa tužiteljkama 4

Interesantno je da se Dačić ne stresira kada ruski ambasadori utiču na unutrašnje političke procese

– Rekli bismo, sa punim pravom. Da je zadržala puni suverenitet, verovatno bi još uvek na Balkanu trajao rat. Interesantno je da se Ivica Dačić i slični ne stresiraju odveć kada ruski ambasadori i funkcioneri najdramatičnije utiču na unutrašnje političke i društvene procese. Da je tako, možda bi i imao nekakav legitimitet da komentariše potez ambasadora Hila – napominje Sejdinović.

Prema njegovim rečima, Zapad bi u narednom periodu trebalo više pažnje da posveti unutrašnjoj demokratiji u Srbiji, sada kada su počeli da ispunjavaju svoju agendu za Balkan.

– Nadajmo se da neće i dalje Vučiću gledati kroz prste, bar sada kada je đavo potpuno odneo šalu, i kada se dovršava proces potpune kriminalizacije i privatizacije države i društva – kaže Nedim Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari