Dačić kod Vučića, potom i Vučević: Ko će biti budući premijer? 1foto R.Z./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je jutros konsultacije o budućem premijeru, u sedištu predsednika na Andrićevom vencu.

Prvo su od 10 ujutru održane konsultacije sa predstavnicima liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem Palmom.

Sa predstavnicima liste „Srbija ne sme da stane“ konsultacije su najavljene u 12.30 časova, i tu se očekuje dolazak formalnog predsednika SNS Miloša Vučevića.

Predsednik Vučić je započeo konsultacije o mandataru za sastav nove vlade u ponedeljak, 26. februara, razgovorima sa predstavnicima liste „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“ i „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“.

Dačić kod Vučića, potom i Vučević: Ko će biti budući premijer? 2
foto R.Z./ATAImages

Narednog dana obavio je razgovore s predstavnicima liste Saveza vojvođanskih Mađara, kao i s predstavnicima liste „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu-Stranka pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka – Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini“.

Vučić je 1. marta imao konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade s predstavnicima izborne liste ”Mi – glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović”.

Predstavnici opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ najavili su da neće ići na konsultacije o mandataru.

Predsednik predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista koje su prešle cenzus i predlaže onog kandidata koji može da obezbedi većinu za izbor vlade.

Posle izbora 17. decembra, ukupno je 10 izbornih lista prešlo cenzus. Mediji čini se, nikad manje nisu spekulisali o tome ko će biti budući premijer, pojedini izvori navode da će to biti jedna od sadašnjih ministarki, pominje se i sadašnji ambasador Srbije u Americi Marko Đurić, dok se ipak, u svetlu Vučićevih izjava, najveće šanse daju Milošu Vučeviću. Tvrdi se i da će dosadašnja premijerka u tri mandata, koja je na toj poziciji od juna 2017. Ana Brnabić ići u trku za gradonačelnicu Beograda, na ponovljenim izborima u glavnom gradu. Na ovim izborima se najavljuje da će SNS i SPS ići na zajedničkoj listi, što se u ovih 12 godina njihove koalicione saradnje u Vladi Srbije, ponekad dešavalo i na drugim lokalnim izborima, u manjim mestima u Srbiji.

Ivica Dačić izjavio je posle konsultacija, da su stranke sa njegove liste – SPS i JS spremne za nastavak saradnje sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Vučićem.

„Mi smo spremni da nastavimo saradnju sa Srpskom naprednom strankom, sa Aleksandrom Vučićem. U narednim nedeljama uslediće konstituisanje svih državnih organa onako kako je predviđeno Ustavom i zakonima“, rekao je Dačić novinarima posle konsultacija.

Dačić je rekao da današnji razgovor sa Vučićem „potvrđuje da su obostrano zainteresovani za nastavak saradnje“ i da će stranke sa liste „Ivica Dačić – premijer Srbije“ učestvovati u formiranju parlamentarne većine na nivou Srbije.

„Mi smo već više puta govorili, a i danas ponovili da smo ponosni na sve dobre rezultate koje smo zajedno ostvarili od 2012. godine i da smatramo da je za razvoj i budućnost Srbije od vitalnog značaja da se sačuva politička stabilnost, jer je to preduslov za to da možete da odbranite nacionalne i državne interese i ostvarite ciljeve razvoja Srbije“, rekao je Dačić.

On je rekao da ih je Vučić upoznao sa aktuelnom političkom situacijom, spoljnopolitičkim aspektima, pritiscima na Srbiju, ali i vezano za unutrašnju situaciju, ekonomska pitanja.

On je rekao da se u Beogradu vidi da ako nema političke stabilnosti da će mnogo više vremena odlaziti na stvari koje imaju sporedan značaj u odnosu na realizaciju projekata.

Dačić je rekao i da će kandidata za mandatara „predložiti stranka koja je na izborima dobila najveći broj glasova“, dodavši da na konsultacijama nisu pričali o kadrovskim rešenjima i da „to sledi u narednom periodu“.

On je rekao i da ne zna kada će biti nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Kada su u pitanju novi izbori u Beogradu, Dačić je kazao da „postoji spremnost, rapoloženje i rešenost da se napravi zajednička koaliciona lista“ sa SNS.

„To je naša zajednička ideja SNS i liste SPS i stranaka koje su na izbornoj listi“, rekao je Dačić i dodao da su stranke okupljene oko SPS zainteresovane za zajednički nastup ne samo na lokalnim izborima u Beogradu, nego i u drugim sredinama.

On je rekao da je, ako se s jedne strane grupiše najveći deo opozicionih stranaka oko jedne liste, normalno da se razgovara o tome da stranke koje čine parlamentarnu većinu naprave zajedničku koalicionu listu.

Na pitanje novinara da li ima dovoljno vremena da se primene sve preporuke ODIHR, Dačić je rekao da je „siguran da ukoliko postoji dobra volja sve to može da se uradi, ali je za to neophodno da budemo politički realni“.

Dačić je rekao da sve preporuke ne prihvataju sve političke partije i naveo da dok je on bio predsednik Skupštine Srbije opozicija nije bila saglasna sa nekim preporukama i da ne zna da li su saglasni sa najnovjim preporukama.

„Nisam upoznat kako sada funkcioniše proces. Biće radna grupa za primenu svih preporuka. Čuli ste šta je predsednik rekao da je on tražio da se sve preporuke sprovedu u delo“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari