Dačić: Međunarodna zajednica došla do kraja moguće tolerancije prema Prištini 1Foto: FoNet/ Zoran Mrda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je međunarodna zajednica došla do kraja moguće tolerancije prema Prištini „i nema više gde“, a Beogradu je rečeno da više nema obaveza iz dijaloga koje nisu ispunjene i „mole“ da se učestvuje u dijalogu kada on bude organizovan.

Evo već danas su glavni pregovarači, Petar Petković i Besnik Bisljimi, pozvani u Brisel da nastave tehnički dijalog, istakao je Dačić u jutarnjem programu TV Pink i naglasio da je najvažnije sačuvati mir.

Mi nismo rekli da smo odbili nemačko-francuski plan, rekli smo da je neprihvatljivo da mi podržimo Kosovo u Ujedinjenim nacijama, spremni smo na dijalog, poručio je Dačić, ali ukazao da je pitanje kako Prištinu privoleti da ispuni svoje obaveze.

Nemoguće je da albanski policajci dođu na sever Kosova da naplaćuju kazne, rekao je Dačić poredeći to sa situacijom u kojoj bi saobaraćajac iz Srbije regulisao saobraćaj u Prištini.

Albanski policajci neće moći da dođu na sever, jer Srbi na to gledaju kao na priču o nekakvom suverenitetu. To bi Srbi smatrali pokušajem da se vojno zauzme sever i to nikad neće priznati, niti će tamo priznati nezavisnu državu Kosovo, rekao je Dačić.

On je najavljene proteste Srbe na Kosovu ocenio kao miran način građanskog otpora, jer se pokazuje da se ne radi o hiru političara, već se onemogućava normalan, svakodnevni život.

Nije Kurtiju stalo do tablica da bi regulisao registraciju automobila, već želi da na njima piše „Republika Kosovo“. Mnoge zemlje imaju taj prefiks Republika, ali retko kada insistiramo da negde to piše, rekao je Dačić.

On je naveo i da je italijanskim ministrima spoljnih poslova i odbrane, koji su boravili u utorak u Srbiji, zahvalio na prisustvu italijanskih jedinica u Kforu i Euleksu, jer se građani osećaju bezbednije, nego da ih u ovom trenutku štiti kosovska policija bez Srba u njenom sastavu.

Šef srpske diplomatije je rekao da od 193 države članice UN, Kosovo može da računa na podršku 83 i „zato ih guraju u Savet Evrope, gde je potrebno dve trećine članica“.

Dačić je najavio da su na samitu OEBS u Poljskoj susret sa njim tražili ministri inostranih poslova Velike Britanije, Nemačke, a umesto američkog državnog sekretara, na tom skupu će biti njegova zamenica Viktorija Nuland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari