Dačić najavio protestnu notu Hrvatskoj zbog izjave Grlić Radmana 1foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je danas osudio izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlić Radmana i saopštio da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiti Hrvatskoj protestnu notu.

„U Hrvatskoj se sistematski godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primera je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Grlić Radmana, kojom napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića“, naveo je Dačić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Grlić Radman je ranije izjavio da Vučić mora da odluči na kojoj će stolici sedeti, aludirajući na njegove pokušaje da zadrži dobre odnose i sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

„Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali maligni uticaji Rusije na Zapadnom Balkanu neće biti dopušten“, izjavio je Grlić Radman.

Dačić je rekao da niko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, da deli lekcije i brutalno se meša u unutrašnje stvari Srbije.

„Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda. Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti. Hrvatski ministar nije naučio lekcije iz istorije, pa zaboravlja, ili bi želeo da se zaboravi, da je Hrvatska bila najverniji trabant Austrougarske i nacističke Nemačke, sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koja se borila čak i posle Hitlerovog samoubistva, sve do 15. maja, šest dana posle kapitulacije Nemačke“, rekao je Dačić.

„Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana“, poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

On je dodao da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osuđuje ovu sramotnu izjavu Grlić Radmana i da će uputiti Hrvatskoj protestnu notu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je juče na Instagramu da se hrvatski ministar spoljnjih poslova Gordan Grlić Radman ne samo brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije, već „po običaju laže i vređa srpski narod i preti građanima Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari