Dačić: Nisam dobio platformu ni od Đilasove grupacije, ni od Jeremića 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Nisam dobio nikakvu platformu ni od Đilasove grupacije, ni od Jeremića, rekao je večeras za Al Džaziru predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, uz opasku da se, prema njegovom mišljenju, oni ne obraćaju Skupštini kao nekome ko treba da bude pokrovitelj dijaloga i da su platforme verovatno poslali Evropskom parlamentu (EP).

Dačić veruje da su te dve grupacije tako postupile u nadi da će sve što oni predlože EP izneti kao svoj zahtev tokom međustranačkog dijaloga, i poručio da se „na taj način sigurno neće voditi dijalog“.

Istakao je da dinamika međustranačkog dijaloga pre svega zavisi od predstavnika EP.

„On pre juna sigurno neće krenuti, a videli ste da postoje neka razmišljanja, zbog pravila EP, da se to produži još nekoliko meseci“, kazao je Dačić za Al Džaziru.

Odgovarajući na pitanja o primeni Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, Dačić je ocenio da je veoma teško sugerisati poslanicima šta će govoriti, pošto su „ih izabrali građani i po Ustavu mogu da pričaju šta hoće“.

„Predsedavajući može da upozori i da izriče neke mere, ali sigurno će morati da prođe neko vreme za prilagođavanje Kodeksu“, izjavio je Dačić.

Ponovio je, takođe, da se predložene promene Ustava odnose samo na nezavisnost pravosuđa, i naglasio da nijedan deo Ustava ne može da se menja ako ne postoji predlog ovlašćenog predlagača, a da u ovom slučaju takvih predloga nema, niti je o tome bilo razgovora.

Osvrćući se na navodni „non pejper“, koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, i na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je „video mapu koja predviđa promene granica na Balkanu“, Dačić je rekao da „ne zna šta je video Rama, veliku Albaniju ili veliku Srbiju“.

Ocenio je da su svi izgleda oguglali na Veliku Albaniju, a smeta kada se pomenu Republika Srpska i Srbija.

„Mi se zalažemo za dejtonski sporazum, očuvanje integriteta Bosne i Hercegovine, ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, a protiv smo stvaranja velike Albanije“, rekao je Dačić i naglasio da smo i za teritorijalni integritet Srbije, koji nije “razbijen” ni jednim međunarodnim aktom, jer nezavisnost Kosova nisu priznale ni Ujedinjene nacije, ni EU.

U tom kontekstu prokomentarisao je i mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine, rekavši da „ne zna kako se to otvara prostor za pregovore ako oni odbijaju Briselski sporazum, maltene kažu da više ne važi, i otvoreno se zalažu za Veliku Albaniju“.

„To je sada pitanje za EU, to je njihovo dete koje se osamostalilo – kakva je to blamaža da neko potpiše Briselski sporazum sa Ketrin Ešton i nikom ništa“, rekao je Dačić.

Zapitao je kakav to autoritet ima EU „ako svaki razbojnik koji dođe na vlast na Kosovu može da kaže – ma to me ne interesuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari