Sednica SB UN: Dačić pita gde je Tači danas, ministarka Kosova mu poručuje da je "mali Sloba" 1Printskrin RTS

Ja sam rođen na Kosovu, dok je Gervala rođena u Skoplju. Tako da nemojte mi držati lekcije o istoriji Kosova – rekao je ministar Dačić obraćajući se kosovskoj ministarki spoljnih poslova, koju je oslovljavao sa „građanka Gervala“.

Govoreći kasnije sinoć po drugi put na sednici Saveta bezbednosti, on je kazao da druga strana nije zainteresovana za dijalog.

Dačić je rekao da je potpisao Briselski sporazum sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton, i pitao gde je Tači danas?

– Zašto nisam ja ili predsednik Vučić optuženi za nešto? Jer nismo učestvovali ni u čemu – rekao je Dačić, odgovarajući tako na optužbe kosovske ministarke da Dačiću treba da se sudi za ratne zločine.

– Možete reći šta želite, možete lagati, ali morate da razumete da imamo razlike u pogledu statusa Kosova. Mi ne smatramo Kosovo državom, vi smatrate. Vi imate vaš pristup, mi imamo naš. Svaka zemlja ima svoje Kosovo – rekao je Dačić dodajući da je „Kosovo Srbija“.

– Vi se sa tim ne slažete. Da li treba da ratujemo? Zato vas molim da prilagodite svoj pristup političkoj volji koju su svi izrazili kako bi dijalog uspeo – dodao je Dačić, istakavši da Vučić nije ništa potpisao i da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN.

Odgovarajući Dačiću, ministarka spoljnih poslova Gervala Švarc je rekla da je on deo politike koja je deo Milošivećeve prošlosti.

– Gospodine Dačiću danas ste pokazali zašto su vas ljudi u Srbiji 90 zvali „mali Sloba“.Razumem da ste ljuti. Morate da objasnite svom narodu kako ste 1999. zauvek izgubili Kosovo umesto što koristite retoriku 90-ih. Znam da istina boli – kazala je ministarka.

Ona je rekla da je Kosovo nezavisna država i da kao takva razgovara sa svojim veoma „problematičnim“ susedima o normalizaciji odnosa.

-Ovo nije razgovor o statusu Kosova, jer to je završen posao – rekla je ministarka, dodajući da „ne možemo da biramo susede i nastavićemo razgovore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari