Dačić: Potencijal BSEC je da na temeljima strukovne saradnje prevazilazi postojeće izazove 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predsedavao je danas 46. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) i poručio da će Srbija, u okviru BSEC ostati posvećena unapređenju saradnje, života građana i razvoju država.

Na sednici su potvrđene odluke usvojene tokom šestomesečnog predsedavanja Republike Srbije i pohvaljene aktivnosti naših predstavnika koje su doprinele revitalizaciji pojedinih mehanizama tog važnog regionalnog foruma.

„U proteklom periodu naši eksperti su razmenjivali mišljenja i dogovarali rešenja u oblastima od zajedničkog interesa, težeći konsenzusu, na kojem upravo počivaju i ciljevi organizacije“, rekao je Dačić.

„U organizacionom smislu, usmerili smo aktivnosti ka postizanju veće efikasnosti rada BSEC. Pored povratka na održavanje sastanaka glavnih i srodnih tela Organizacije uz fizičko prisustvo delegacija, reafirmisali smo i mehanizam Trojke – uz značajnu podršku generalnog sekretara ambasadora Komaneskua i njegovog tima, kao i naših moldavskih i turskih kolega““, dodao je Dačić.

Kako je rekao, potencijal BSEC je da na temeljima strukovne saradnje prevazilazi postojeće izazove i doprinosi ostvarivanju ciljeva od šireg, globalnog značaja.

Naveo je da će Srbija, u okviru BSEC, kao pouzdan i aktivni partner, ostati posvećena unapređenju naše saradnje, života građana i razvoju država, prepoznajući da naša organizacija i crnomorski region, danas opterećeni teškim izazovima, imaju kapacitet i modalitete da učestvuju i u njihovom rešavanju.

U završnim ocenama na sastanku ministar Dačić je, između ostalog, poželeo puno uspeha Turskoj tokom predsedavanja BSEC u narednom šestomesečnom periodu, od 1. jula 2023. godine.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, Azerbejdžana Džejhun Bajramov, Turske Hakan Fidan, dok su ostale članice bile predstavljene na nivou zamenika ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari