Dačić: Jedan od kandidata za novog ministra prosvete i Aleksandar Rastović 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

„SPS je partija koja ima mnogo dobrih kadrova koji bi mogli da zamene Branka Ružića na mestu ministra prosvete. Jedan od tih kadrovskih rešenja je i profesor dr Aleksandar Rastović“, direktor Istorijskog instituta, kaže za Danas Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova, dodajući da će u narednih petnaestak dana predložiti premijerki Srbije ime novog ministra prosvete.

Rastović je istoričar i  predavao je  Opštu istoriju XX veka na departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu. Predaje na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. A na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, na doktorskim studijama, predaje Istoriju međunarodnih odnosa u 19. veku i Istoriju Balkana 1770–1878.  Jedan je od autora „Srpskog biografskog rečnika“ Matice Srpske i „Srpske enciklopedije“.

Bio je zamenik Saveznog ministra za izbeglice, raseljena lica i humanitarnu pomoć 1999. do 2000, predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja u Užicu i član Upravnog odbora Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Od 2013. do 2014. godine je bio posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u vladi Republike Srbije. Sada je predsednik Upravnog odbora Arhiva Srbije, član Upravnog odbora Istorijskog instituta u Beogradu, član Odbora za istoriju 20. veka SANU, i član Odbora za društvene nauke Matice srpske u Novom Sadu.

Od 2016. godine je naučni savetnik Istorijskog instituta u Beogradu. Od 2019. godine, obavlja funkciju direktora Istorijskog instituta Beograd.

Rastović je bio predsednik mladih socijalista, a sada je član Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a.

Dačić za Danas kaže da je Đorđe Milićević privremeno rešenje i da on neće biti ministar prosvete. Negira i da je Aleksandar Vučić predložio Đorđa Milićevića za v.d. ministra prosvete.

„Ja sam predložio Ani da Đorđe bude v.d ministar „, kaže Dačić.

Lider socijalista kaže za Danas da još ne zna da li će njegova stranka biti deo Vučićevog pokreta čije osnivanje je najavljeno za Vidovdan..

„Ja sam još prošle godine za izbore predlagao zajednički nastup, ali to nije bilo prihvaćeno, već smo imali zajedničkog predsedničkog kandidata, a samostalne poslaničke liste. Znači, mi smo otvoreni za razgovore“ , kaže Dačić.

Na naše pitanje da li bi SPS nastavio samostalni partijski rad u slučaju ulaska u Vučićev pokret, Dačić kaže da se naravno ne dovodi u pitanje identitet i samostalno političko delovanje SPS-a.

„Spremni smo da razgovaramo o zajedničkom nastupu na izborima u okviru pokreta, ali još nismo razgovarali o tome“ , napominje Dačić.

Šef srpske diplomatije, odgovarajući i na naše pitanje dokle se stiglo sa novom spoljnopolitičkom strategijom, koju je Vučić nedavno najavio, kaže da se ona još izrađuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari